Çocuklar için oyun oynamak sadece zaman geçirmek ve eğlenmekten ibaret değildir. Çocuklar için oyun, bir ihtiyaçtır. Çünkü bu şekilde hem zekâlarını hem de anatomik yapılarını geliştirebilir ve güçlendirebilirler. Aynı zamanda hayatı öğrenmek için de oyunlar üzerinden pratik yaparlar. Her ne kadar bunu içgüdüsel olarak yapsalar da oyunlar anne, baba ve öğretmenler tarafından da desteklenmeli ve türetilmelidir.
Artık birçok uzman tarafından da önerilen, günümüzün modern ve bilinçli ebeveynlerinin de dikkate aldığı bu konu sayesinde çocuklar ile hem daha fazla vakit geçirmek mümkün olmakta hem de çocuğun gelişimine büyük oranda katkı sağlanmaktadır. Hangi oyunun ve oyuncağın neyi nasıl geliştireceğine ebeveynler kendi başlarına karar vermekte güçlük çekseler bile bu konuda yardım alabileceği uzmanlar ve uzmanların yazdıkları rehber kitaplar rahatlıkla bulunabilmektedir.
Her yaş grubu için farklı bir oyun çeşidi ve oyuncaklar bulunmaktadır. Çevrimiçi alışveriş platformlarının artması, ulaşılabilirliğin kolaylaşması ve her yerde bulunan alışveriş merkezlerindeki oyuncak dükkânlarında çeşitlerin çoğalması sayesinde oyuncak bulmak ebeveynler için büyük bir dert olmaktan çıkmıştır. Kaldı ki bir çocuk için çok pahalı ve komplike oyuncaklar şart değildir. Çocukların hayal güçleri oldukça geniştir. Bu yüzden evdeki bir peçete, mandal hatta sokaktaki bir yaprak bile çocuk için oyuncak olabilmekte ve çeşitli oyunlar yaratılabilmektedir.
Çocuk gelişimi dendiği zaman akla çoğu zaman karakter, usluluk, laf dinleme veya uzama, kilo alma gibi fiziksel gelişim gelse de aslolan şey mutlu, sağlıklı, huzurlu ve kendini güvende hisseden bir çocuk yetiştirmektir. Çocuklar ebeveynlerini mutlu etmek zorunda değillerdir. Fakat ebeveynler çocuklarının hem mental hem de fiziksel gelişiminden sorumludurlar. Bunun için yapılabilecek onlarca şeyden en kolayı ve eğlencelisi ise çocuklarla oynamak, onlara oyuncak temin etmek ve hatta onlarda muhabbet etmektir. Yani aslında buradaki en önemli tavsiye şu: Çocuklarla iletişim kur, onlara değerli hissettir ve oyunlar oyna ki kişilik gelişimine de katkı sunma şansına eriş.
Her oyuncak ve oyun çeşidi farklı bir gelişime hizmet eder. Genelde alınan oyuncakların üzerinde hangi yaş grubunun oynayabileceği yazsa da emin olamayan ebeveynler ve eğitimciler bu konuda uzmanlar tarafından da destek alabilirler. Her hareketin, oyunun, aktivitenin olumlu veya olumsuz çocuk gelişimine etkisi vardır. Önemli olan doğru ve olumlu bir şekilde bu süreci destekleyebilmektir. Oyuncakların çocuk gelişimine katkıları olumlu ise genelde şöyledir:
● El-göz koordinasyonunu geliştirir
● Hayal gücünü pekiştirir
● Empatiyi ve paylaşmayı öğretir
● Her türlü zekâ türünü geliştirir
● Hareket içerdiği zaman fiziksel gelişimine katkıda bulunur
● Hafızayı destekler
● İletişimi kuvvetlendirir
● Çözüm odaklı olmayı gösterir
● Problem çözme yetisini geliştirir
● Duyu bütünler
● Motor becerilerini geliştirir
● Sosyalleştirir
● Konsantrasyonu artırır
● Eğlendirdiği ve mutlu ettiği için psikolojisini iyileştirir
● Aile ile birlikte oynandığında aileye karşı güven duygusunu geliştirir
● Hayatı öğrenmesine yardımcı olur
● Bilgi birikimini artırır
● Deneyimledikleri sayesinde daha çok şey öğrenmesine olanak sağlar
● Fiziksel oyunlarla kas hafızasını geliştirir
● İnsan ilişkileri iyileştirir
● Kendini özgürce ve rahat bir şekilde ifade edebilmeyi öğretir
● Bir işi yapmadan önce düşünmeyi gösterir
● Planlı ve programlı hareket etmeyi sağlar