Kimler Yoga Yapabilir?

Yoga Yapmak İçin Esnek Olmak Gerekir mi?

Merhaba dostlarım, bloğuma hoş geldiniz 🙂

Instagram üzerinden yapılan yorumlara baktığımda yoga ile ilgili önyargılar olduğunu gördüm. Bunların başında “yoga yapmam için zayıf olmam gerekir.” yoga yapmam için esnek olmak zorundayım.” “hayatta başımın üzerinde duramam.” “yoga yapmam için duygulanım açısından olgunlaşmam gerek.” gibi bir sürü önyargıların bulunması… Yoga paylaşımlarım öncelikle kendi gelişimimi takip edebilmem ve bu yolculuğa başlamak isteyenler için arkadaşlık edebilmem amacını taşıyor. Benimle birlikte spora başlayan dostlarım olduğunu görmek beni çok mutlu ediyor. Eğer sizde benimle ilerlemek isterseniz Instagram’dan takip etmeyi unutmayın dostlarım 🙂 Bu arada şunu da belirteyim yoga alanında henüz eğitim almadım, her şeyi en iyi ben bilirim modunda asla değilim. Yoga geçmişimde çok değil hatta 8 ay önce tanıştım. Onun öncesinde farklı spor dallarıyla ilgilendim ancak beni en çok mutlu eden yoga oldu. Eğitimimi tamamladıktan sonra sizlerle buluşacağız ancak şu an için erken ve özel ders vs veremiyorum. Hatta pandemi sürecinde stüdyo derslerini çok özledim ve yüzyüze eğitim almak istediğim için bu süre biraz daha uzayabilir. Ancak sizi gelişmeler oldukça güncelleyeceğim. 🙂 Şimdi sizlere okuduğum, deneyimlediğim kadarıyla bazı sorulara cevap vermeye çalışacağım.

Kimler Yoga Yapabilir?
Kimler Yoga Yapabilir?

İçindekiler

Herkes Yoga Yapabilir mi?

Herkes yoga yapabilir. Her yaştan, erkek kadın çocuk farketmeksizin deneyebilir. Ancak fiziksel olarak bir hastalığınız varsa daha dikkatli ve doktora danışarak yapmanızı öneririm. Yoga aslında tek bir şekle ait değil. Daha sakin akışta olmak isterseniz Yin yoga deneyebilirsiniz ya da tam tersi daha güçlü olmak istiyorum derseniz power yoga deneyebilirsiniz. Sizin ne istediğinize bağlı… Ayrıca yoganın felsefesinde kendi bedenini tanıyarak, şefkat göstererek ilerleme amaç olduğu için herkes yapabilir.

Herkes Yoga Yapabilir mi?
Herkes Yoga Yapabilir mi?

Yogayı Diğer Sporlardan Ayıran Özellik

Benim en çok gözlemlediğim ve yoga yapan arkadaşlarımdan duyduğum etken: yarış olmayan, kendini iyi hissettiren bir spor olması… Kendini kendinle karşılaştırıyorsun sadece başkasıyla değil. Arada ben de farklı insanlara bakıp neden daha bu kadar açılmadım dediğim olmuyor mu? Tabii ki oluyor istemeden karşılaştırıyorum ancak onun verdiği emekle henüz benimki aynı olmadığını hatırlıyorum. Ece Targıt’ın dediği gibi “Başkasının bininci adımıyla kendinin birinci adımını karşılaştırma!”… Kimin ne kadar emek verdiğini bilemeyiz ve biz ancak kendi gelişimimize odaklanarak ilerleyebiliriz. Aynı zamanda yoga öğreticidir. Hayatla bağlantı kurmaya yardımcı olur. Bir poza girerken düşebilirsin, o gün yapamazsın, hemen olmaz, vücut hazır hissettiğinde olur. Hayatta böyledir denemeye cesaretin oldukça, zamanı gelince hayat akar. Korkmadan sabırla çalışarak hayat istediğini verir.

Çocuklar Yoga Yapabilir mi?

Yogayı her yaş grubunda olan bireyler uygulayabilir. Çocuk yogası bireyin gelişimini destekleyicidir aynı zamanda…

Yoga Yapmak İçin Esnek Olmak Gerekir mi?
Yoga Yapmak İçin Esnek Olmak Gerekir mi?

Yoga Yapmak İçin Esnek Olmak Gerekir mi?

Hayır arakadaşlar, başlamadan esneklik kazanılmıyor. Ben ilk başladığımda esnekliğin e’si yoktu. Hâlâ da istediğim esneklik de değilim ancak disiplinli bir çalışma programı izliyorum ve bedenim izin verdiği müddetçe esnekliğim artıyor. Yani yoga yapmak için esnek olmanız gerekmiyor yoga yaptıkça esnek oluyorsunuz.

Yoga Yapmak İçin Zayıf Olmak Gerekiyor mu?

Hayır arkadaşlar, bunun en en güzel örneğinin profilini bırakıyorum: journey2antoinette … Kadın muazzam, her paylaşımında emek, disiplin ve meydan okuyuculuk var. Bir paylaşımımda “ben senin kadar zayıf değilim ki vücudumu taşıyayım” yorumu gelmişti. Arkadaşlar, zayıflık-kilolu algısını biraz değiştirsek mi artık? İstediğinde öyle bir taşırsın ki vücudunu, öyle bir dengeni kurarsın ki! Nasıl mutlusun, ne istiyorsun ona odaklanmak varken karşılaştırmak niyee? Benim de göbeğim var, çatlaklarım var. Sizin mükemmellik algılayışınızın dışında olabilirim ama kendimi mutlu, enerjik ve seksi hissediyorum. Kimin benim hakkımda ne dediği de çok umrumda değil açıkçası…

Başımın Üzerinde Nasıl Durabilirim?
Başımın Üzerinde Nasıl Durabilirim?

Başımın Üzerinde Ne Kadar Sürede Durabilirim?

Benim yogaya başlamamdaki pozlar ters duruşlardır. Power yoga ağırlıklı akışlar yapıyorum ben ancak çoğu pozları harmanlıyorum. Hatta dört senedir yoga yapıp ters duruşları denememiş arkadaşlarım var. Yani sizin ne istediğinize bağlı ve disiplinli pratik yapmaya… İlk günden baş üstünde duracağım diye niyetlenmeyin, olmuyor. Güçlenmeniz, dengenizi sağlamanız, bool bool pratik yapmanız gerekiyor. Ki zaten başlayınca yogaya pratik yapmadığınızda suçluluk duygusu gelişiyor. 😀 Bir 15 dk bile olsa pratik yapmak çok çok işe yarayacaktır. Benim pandemi sürecinde ters duruşları yapabilmemin nedeni bol pratik ve kendimi dinleyerek izin vererek devam edebilmem. Aynı zamanda hocalarımdan yardım aldım, pandeminden önce derslere gittim, bol bol video izledim, hizalanma, nasıl hazırlık yapılması gerekiyor vs içerik araştırdım. Yani istedim, hoop uçayım diyerek olmuyor. Pes etmeyin, hiç beklemediğiniz anda havalanıyorsunuz dostlarım 🙂 Bu arada duvarda çalışmak çok işe yarıyor ancak ben hâlâ duvar korkumu tam atabilmiş değilim. Kendim geniş bir alanda deniyorum. Düşüyorum çoğu zaman ancak onda da doğru hizalanma ile düşmeye çalışıyorum sakatlanmamak için…

Sizin farklı sorularınız varsa yorum olarak paylaşabilir, Instagram üzerinden yazabilirsiniz. Yogaya başlamak istiyorsanız online olarak ya da stüdyo derslerinden faydalanabilirsiniz. Online üzerinden ders ya da Ankara yoga stüdyo önerisi isterseniz en sevdiğim hocalara yönlendirebilirim sizi 🙂 Umarım faydalı bir yazı olmuştur, tekrar görüşeceğiz sizi seviyorum <3

Yoga Yapmak İçin Zayıf Olmak Gerekiyor mu?
Yoga Yapmak İçin Zayıf Olmak Gerekiyor mu?

Bloğumu beğendiyseniz Instagram ve Facebook ile takip ederek yeni yazılarımdan haberdar olabilirsiniz. Hoşçakaaalııın 🙂

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir