Merhaba dostlarııım, bloğuma hoş geldiniiz 🙂
Son zamanlarda sıklıkla duyulan retinol doğru kullanılması gereken bir cilt bakım ürünüdür. Retinol farklı ürünlerle karıştırıldığında ve çok fazla ürün kullanıldığında yarardan çok zarar verebilir. Bu nedenle ürünlerin doğru sıralama ile kullanılması, az ve öz ürün tercih edilmesi son derece önemlidir. Retinol nedir ne işe yarar şeklinde sorular akla takılabilir. Retinol, A vitamini türü olarak bilinir ve hücreleri yenileme, onarma ve cilt üzerinde gençleştirme etkisi olan ürün olarak tanımlanabilir. Eğer ciltte sivilce sorunu varsa ve buna bağlı olarak çukurlar, gözenek açılmaları mevcut ise düzenli ve doğru retinol kullanımı ile cild dolgunlaşır ve doğal olarak ciltteki o çukur görünüm giderilerek daha pürüzsüz, sağlıklı ve canlı bir görünüm elde edilir. Aynı zamanda cilt bakım rutininde retinol bulunan kişi gündüz saatlerinde mutlaka güneş kremi kullanmalı ve cilt temizliğine özen göstermelidir. Retinol cilt bariyerinde orta kısma ulaşarak hem nemlendirme hem onarma hem de canlandırıcı etki gösterilmesi sağlanır. Bu nedenle retinol kullanımı önemlidir ve doğru şekilde cilde uygulamakta fayda vardır.
İçindekiler
Retinol Ne İşe Yarar?
Retinol içerisinde antienflamatuar ve antioksidan bulundurur. Güçlü içeriğe sahip olan retinoller cildin orta tabakasına nüfuz eder ve bakımı sağlar. Retinol ne işe yarar?
- Cilgi dolgunlaştırarak akne, sivilce çukurlarının giderilmesi sağlanır.
- Gözenekleri derinlemesine temizleyip sıkılaşmasına yardımcı olur.
- Cildin gerilmesini sağladığı için kırışıklıkları giderme, görünümünü azalması sağlanır.
- Cilt lekelerini giderir, cilt renk eşitsizliği elde edilmesine yardımcı olur.
- Gözenekleri temizlediği için ciltte olan pul pul görünüm gider daha sağlıklı, parlak ve pürüzsüz bir cilt elde edilir.
- Uygulamadan sonra mutlaka cilt tipine uygun ürünlerle nemlendirilmeli ve gündüz güneş kremi uygulanmalıdır.
- Retinol kullanılan dönemde az ve öz bakım ürünleri kullanımına özen gösterilmelidir.
Retinol Nasıl Kullanılır?
Retinol kullanımına yeni başlanıyorsa mutlaka cildi alıtırmak öncesinde çok yoğun kullanmamak gerekir. Retinol içeriğine cilt alıştıktan sonra yoğun şekilde kullanılabilir. Retinol kullanımından önce mutlaka cildi güzel bir şekilde nemlendirilmelidir. İlk önce çok az miktarda yani nohut ya da bezelye büyüklüğünde retinol alıp cilde masaj yaparak uygulanabilir. Pamuk üzerine dökülüp kullanılmamalı ve direkt cilde uygulama yapılmalıdır. Göz ve dudak çevresi gibi hassas yüz bölgelerine uygulamadan kesinlikle kaçınılmalıdır. İlk kullanımda ciltte kızarıklık, yanma gibi durumlar gözlemlenebilir ancak reaksiyon görülürse ve bu etkiler uzun sürerse doktora danışmalı ve doktorun önerisi ile devam edilip edilmeyeceğine karar verilmelidir. Yeni başlayanlar retinol oranı düşük ürünlerle başlayabilir ve sonrasında bu oranı artırarak devam edebilir. Retinol kullanımında başlangıçta kızarıklık, yanma gibi hassasiyetlerin gözlemlenmesi normaldir. Bir süre sonra cilt alışacağı için bu reaksiyonlar da azalacaktır.
Retinol Kaç Yaşında Kullanılmalı?
Retinol cildi onarma, kırışık görünümünü azalmak için kullanıldığı için genellikle 25 yaşından sonra kullanımına başlanır. Bazı kişiler 30 yaşında başlayabilir ancak çok mimik kullanan ya da önceden önlem almak isteyen kişiler 25 yaşından sonra kullanıma başlayabilir. Bazı durumlarda bireyler 35 yaşından sonra retinol kullanır. Bireyin cildinde herhangi bir sorun, leke, akne ve sivilcelenme yoksa geç başlanabilir. Ancak sivilce, lekelenme, akne gibi sorunlar yaşamışsa retinol kullanımına başlanabilir. Bazı durumlarda doktor uygun görürse yani akne, sivilce durumlarında önce de kullanılmaya başlanabilir. Bu durum tamamen kişinin yaşı, cildi ve beklentisine bağlı olarak değişir.
Retinol Her Gün Kullanılır mı?
Retinol her gün kullanılabilecek cilt bakım ürünü değildir. Özellikle başlangıçta cilt alıştırılarak kullanması gerekir. Retinol her gün kullanılır mı sorusu kişilerin aklına takılabilir. Retinol her gün kullanılmaz, haftanın iki günü kullanılabilir ve kullanıldığı süre boyunca cildi güneşten korumak gerekir. İlerleyen süreçlerde cilt retinole alıştıkça haftada 3 ya da 4 kez uygulanabilir. Ancak başlangıçta çok yoğun şekilde kullanılması önerilmez.
Retinol Kullanırken Ne Kullanılmaz?
Retinol, aktif ve güçlü bir bakım ürünü olduğu için aynı süre boyunca birlikte kullanılmaması gereken ürünler vardır. Bu ürünlerin başında da C vitamini, salisilik asit, glokolik asit sayılabilir. Bunlar da güçlü asit olduğu için cilde faydadan çok zarar verebilir. Bu nedenle retinol tek başına kullanılmalı ve mümkün olduğunca cilt güneşten korunmalıdır. Cildi nemlendirmek için sonrasında niasinamid ya da hyaluronik asit ile birlikte kullanılabilir. Ciddi cilt hastalıklarına sahip olanlar ise asla doktora danışmadan retinol kullanmamalıdır ve doktorun önerdiği ilaçları kullanmaya özen göstermelidir.
C Vitamini ve Retinol Birlikte Kullanılır mı?
Retinol ve C vitamini birlikte kullanılmaz. İkisi de güçlü asit olduğu için cilt için birlikte kullanımı önerilmemektedir. İki ürüne de cildin alışması gerekir. Özellikle retinolün alışması için cilde zaman tanınmalıdır. Hassas ve çok kuru cilde sahip olan bireyler retinol kullandığında soyulmalar meydana gelebilir. Soyularak cilt sağlıklı bir katmana ulaşır. Bu nedenle bireyler başlangıçta sabırlı olmalı ancak çok yoğun değişimler gözlenir gözlemlenmez doktora görünmelidir.
Retinol Yüzde Ne İşe Yarar?
Retinol ciltteki renk eşitsizliklerinin giderilmesi, kırışık görünümünün azalması için cildi gerginleştirir, dolgunlaştırarak sivilce, akne çukurlarının doldurulmasını sağlar. Aynı zamanda bazı cilttlerde soyularak cildin yenilenmesini, daha sağlıklı, canlı, pürüzsüz ve renk eşitliği sağlayarak istenilen cildin elde edilmesini sağlar.
Retinolden Sonra Ne Sürülür?
Retinolden sonra cilt bakımına mutlaka cilt tipine uygun olacak şekilde nemlendirici, serum kullanılmasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda gündüzleri de yaz kış demeden güneş kremi sürüldüğünde retinolün etkisinin daha fazla görülmesine, ciltte lekelenmelerin önlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle mutlaka retinolden sonra cildi booolca nemlendirmek ve güneşten korumak gerekir.
Retinol Zararı Nedir?
Retinolün yan etkileri arasında cildi çok fazla kurutması yer alır. Cildin kurumasından ve gergin olmasından hoşlanmayanlar mutlaka retinolden sonra cildine mutlaka nemlendirici krem uygulamalı, serumlardan yardım almalıdır. Cildi hassas ve çok kuru olanlarda ise ciltte soyulma, kuruma, pul pul dökülme görülebilir. Bu nedenle retinol kullanılan dönemde mutlaka cildi nemlendirmeye, güneş ışınlarının zararlı ışınlarından korumaya önem verilmelidir.
Bloğumu beğendiyseniz yeni yazılarımdan haberdar olmak için Facebook hesabımı takip edebilirsiniz. Hoşçaaakaalııın:)