Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılmalı?

Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılmalı?

Merhaba güzel okuyucularım, bloğuma hoş geldiniz 🙂

Bugün sizlere çok soru aldığım üniversite hayatı, tercihi ile ilgili deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. Biraz da İletişim Fakültesi’ni tercih edecek olan arkadaşlarımın aklında soru işareti varsa yardımcı olmayı istiyorum. 2015 yılında Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni kazandım ve bu yıl mezun oldum. Gazi Üniversitesi’nin bölünme hikayesine az çok medyada denk gelmiş, tercih listesinde gözünüze çarpmıştır. Biraz da okul bölündükten sonra neler oldu, yönetim nasıl etkilendi ondan bahsedeceğim.

Ankara Hacı Bayram Üniversitesi
Ankara Hacı Bayram Üniversitesi

İçindekiler

Gazi Üniversitesi Neden Bölündü? | Sonrasında Yaşananlar

Yeni kurulan üniversiteler aslında köklü üniversitelerin bölünmesiyle oluşturuldu. Aslında genel olarak dışarıdan bakıldığında üniversite kuruldu diye övgüler duyarız ya sık sık… Bu kurulan üniversiteler köklü, mazisi olan üniversitelerin adının değişmesiyle yapıldı. Üniversite değişti ancak kadro aynı devam ettiği için eğitim yönünden Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi ile aynı diyebilirim. Akademik kadro, çalışma faaliyetleri aynı şekilde devam etmekte… Ancak üniversite bölündükten sonra çok fazla sorun yaşadık. Eski yerleşim yerimize bakacak olursanız Google’dan, Aşti olduğunu görebilirsiniz. Ancak bulunduğumuz binada dış yalıtım ve borç sorunundan dolayı eğitime soğuk sınıflar, inşaat alanda başlamıştık 2018 yılında… İkinci dönemde kampüs değişti.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni nerede bulabiliriz diye birkaç takipçim sormuştu. Gazi Üniversitesi Merkez kampüs (Beşevler’deki yerleşkesi / Rektörlüğün bulunduğu kampüs) yeni toki binalarında yer alıyor. Yüzme havuzu / Itrı Salonunun yan tarafında bulunuyor. Tren ve otobüsle ulaşım sağlanıyor. Ayrıca Beşevler metro ya da dolmuşlarla da merkez kampüse gelebilirsiniz.

Yerleşim olarak baktığımızda da zaten çelişkili olduğunu görebilirsiniz. Gazi Üniversitesi’nin içinde oluşturulan yeni bir üniversite… Ben Gazi Üniversitesi öğrencisi olarak mezun oldum. Ancak okulun son bir ayında okul kartımı düşürdüm. Tekrar kart çıkartmak için başvurduğumda Gazi Üniversitesi kartı alamayacağımı, bağlantımızın olmadığını söylediler. Bunun yerine Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi kartı almamı önermişlerdi. Kartı almadım açıkçası, kartımı kaybettiğime dair ilan vermiştik onunla her yere girip çıkıyorum.

Yurt konusu ile ilgili de çok soru geliyor. Arkadaşlar siz Hacı Bayram Veli Üniversitesi olarak giriş yapacağınız için size verilen yurt var mı tam olarak bilmiyorum. Gazi Üniversitesi’nin KYK ile yurt imkanı sağladığını biliyorum. Ancak Gazi Üniversitesi, Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin öğrencileri ile bağlantısını kesti. Sonuçta yeni bir üniversite,  kendi imkanlarını sağlasın diye düşünülmekte… Öğrenci işleri, danışmanlık konularında vs de çok aksaklık var. Ancak şunu belirtebilirim ki İletişim Fakültesi bu zorlu dönemde gayet başarılı bir şekilde ayakta duruyor. Özellikle dekanımız Prof. Dr. Zakir AVŞAR çok aktif bir şekilde yönetiyor. Mezun olurken dilekçe işlemlerimizde, öğrenci işlerinde vs sorun yaşamadık. Ancak diğer bölümlerle ilgili çok sorun olduğunu haberlerden ve okuldan biliyoruz.

İletişim Fakültesi’nde kulüpler vs bulunuyor. Sadece teorik dersler değil pratikte de uygulama şansı veriliyor. Ancak zorunlu stajı bulunmuyor. Siz istediğiniz zaman staj yapabiliyorsunuz bu arada… Sizin ne istediğinizle ilgili yani… Akademik kadrosu oldukça başarılı ve siz yardım istediğinizde çoğu hocalarımız bizimle ilgili sorunlarımızı çözmeye çalışıyordu. Bu anlamda iletişime açık, geliştirici olduğunu söyleyebilirim.

Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılmalı?
Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılmalı?

Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılmalı?

Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayın, zaten sizin için zor bir dönemi daha da çekilemez kılmayın. Sonuçta sınavda siz elinizden geleni yaptınız. Vicdanınız bu bakımdan rahat olmalı! Aksilikler olmuş olabilir ancak her zaman, her şey sizin elinizde olmayabiliyor.

Aileniz, çevreniz, hocalarınıza konuşun danışın. Ancak ne istiyorsanız, hangi meslekte kendinizi hayal ediyorsanız onun için çalışın. Sonuçta belli yönlendirmelerde kişilerin kendi istekleri belirleyici olabiliyor. Başkalarının isteği mi yoksa sizin isteğiniz mi daha önemli bunun cevabını vermeniz önemli! Ben İletişim Fakültesi’ni seçerken meslek olarak aklımda çok soru vardı. Gazetecilikten mezun oldum ancak gazeteci olmak istemiyorum. Benim istediğim reklam, iletişim, yeni medya alanları ve eğitim hayatım boyunca bununla ilgili çalıştım. Sonuçta iletişim alanı sadece okuduğunuz bölümle ilgili sınırları olan bir yer değil! İstihdam konusunda hocalarımızla konuşurken de aynı şeyleri savunmuştum. İletişim Fakültesi’nin alanı oldukça geniş ve aktif… Reklamcı olabilirsiniz, halkla ilişkiler, gazetecilik, yeni medya, radyo, tv, sinema hatta sanat alanlarında da iş bulma imkanınız var. Bunları da yapabilmeniz için teorik derslerin dışında kendinize ne kattığınız önemli! Bu yüzden okulu kazandıktan sonra neler yapabilirsiniz onları araştırın ve mümkün olduğunca hobilerinizi artırmanızı öneririm. Yeri geliyor insan hobilerinden para kazanıyor, nereye giderse gitsin sevdiği işi yapabilme potansiyeli ve yetkinliği kazanıyor. O yüzden hobi edinmek de çok önemli!

Ders içeriklerine mutlaka bakmanızı öneririm. Gitmeyi düşündüğünüz üniversitelerin web sitelerine bakın, akademik kadrosunu araştırın. Ders içeriğini beğenmezseniz farklı alanlara yönelebilirsiniz. Ben seçmeli ders olarak hep sevdiğim dersleri aldım örneğin; çünkü gazeteci olmak istemediğimden o kadar emindim ki 😀

Okumak istediğiniz bölümle ilgili fikir almak için o bölümde okuyan kişilere ulaşabilirsiniz. Bunun yolu da sosyal medya mâlum… Yorumları okuyun, fikirlere açık olun ama siz ne yapmak istiyorsunuz, kendinizi nasıl hayal ediyorsunuz bunun bilincinde karar vermenizi öneririm.

Bu yıl istediğiniz gibi geçmiyorsa puan, yerleşme bakımından kendinize bir şans daha verin. Unutmayın ki hayatın sonu değil ve sizden önemli bir şey yok! Benim ikinci üniversitem örneğin, ilk bölümüm hiç ama hiç içime sinmediği, kendimi o alanda hayal edemeğim için bıraktım. Şimdi iyi ki bırakmışım diyorum. Çünkü olmak istediğim, devam edeceğim bölümü bulmamda aracı oldu. Özetle, kimseyi değil kalbinizi dinleyin. Başta size hiçkimse inanmayabilir ama siz kendinize inanıyor, yapmak istedikleriniz için çaba gösteriyorsanız eninde sonunda mutlu olacağınız bir kapı aralanıyor. Hayatınızda her şey gönlünüzce olsun, hepinize başarılar diliyorum canlar 🙂

Bloğumdaki diğer eğitim yazılarını okumak isterseniz Eğitim kategorisine ışınlanabilirsiniz. 🙂

Bloğumda yayınlayacağım yazılardan haberdar olmak için Instagram, Facebook hesaplarımı takip edebilirsiniz. Hoşçakalııın 🙂

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir