Bahaeddin Özkişi Göç Zamanı Kitabı İncelemesi

Merhaba, bloğuma hoş geldiniz 🙂

Soğuk bir Ankara gününde, 08.30’dan 14.30’a kadar dersim olması sebebiyle yorgun ve uykusuzum. Olumlu olumsuz her şeye rağmen elime bir sıcacık kahve alıp bilgisayarımın başına oturunca bir enerji geliyor. Bunda sevdiğim işi yapmam ve özen göstermem etken… Ne olursa olsun sevdiğiniz işi yapın, mutlu olmanın en önemli şartlarından biri bu…. Diğeri ise birlikte olabileceğiniz insanı çok sevmek ve anlaşmak… Klasik sözlerdir ama ikisi de insanın hayatını derinden etkiler. Çok şükür, iki konuda da çok şanslıyım 🙂 Direkt konuya giremememdeki neden Bahaeddin Özkişi’nin kalemi diyebiliriz. (Yazar bahane arıyordu  :D) Özkişi yazılarında oldukça etkileyici betimlemelere yer veriyor ve yazdıklarını okurken ya içinizden bir şeyler kopuyor ya da ekleniyor.

İçindekiler

Bahaeddin Özkişi Kimdir?

1928’te İstanbul’da doğmuş, varlıklı olmayan bir ailenin çocuğudur. Kanaat hissinin oldukça kuvvetli olduğu söylenir ki bunu Göç Zamanı adlı eserinde görmek mümkündür. Öz varlığıyla ilgili arayışta olan ve okuma- yazmayı çok seven Özkişi bir sohbet sırasında Ahmet Hamdi Tanpınar’la karşılaşır ve onun desteğini alır. Tanpınar’ın “Sen on tane Sait Faik edersin” dediği de iddialar arasındadır. Peyami Safa Roman Yarışması ödülünü “sokakta” romanı ile almıştır.

Göç Zamanı Kitabı Yorumlarım

Göç zamanı adlı eser ise üç bölümden oluşuyor. İlk iki bölüm daha ağır betimlemelerden oluştuğu için bir çırpıda okunacak hikâyeler değil. Okuduğunuzda derin tahlil yapmanız gerekiyor. Daha çok soyut kavramlar üzerinde duruluyor. Üçüncü kısımda ise daha çok sosyal olaylar üzerinde duruluyor ve kendi eleştirilerini içeriyor. Bu bölümde günümüzde yaşadığımız sorunları görmek de mümkün… Kişi ve mekân seçimleri olarak her kesimi ele alabiliyor. Bu durum da aslında yazarın empati yeteneğinin ne kadar gelişmiş olduğunu gösteriyor. İlk bölümün ismi “Bir çınar vardı” ; ikinci bölüm, “Göç Zamanı“; üçüncü bölüm, “Papağan Dedi ki“…

Kitapta altını çizmek istediğim çok bölüm olsa da hikaye bittiğinde o çizimlerin bile eksik kalacağı hissini vermesi yazarı sevdirdi. Bahaeddin Özkişi ile tanışmama vesile olan Ersin Özarslan’dır. Bu dönem onun dersini seçmediğim için de epey vicdan azabı çekiyorum. (Kişi burada, bu dönem de seçmeli derslerden memnun olmadığını vurguluyor…. :D)

Bahaeddin Özkişi Göç Zamanı Kitabını Kimler Sever?

  • Hikâye okumayı seven
  • Hikâye yazan / yazmayı düşünen
  • Cümle tahlilleri yapmayı seven
  • Yeni kelime öğrenmek isteyen kişilerin çok seveceği bir derleme…

Yayınevi:Ötüken

Sayfa Sayısı:199

Türü: Hikâye derlemeleri

Fiyatı:13-14 TL arasında…

Yeni, kitap inceleme yazılarımdan haberdar olmak için Instagram, Facebook ve Google Plus ile takip edebilirsiniz. Hoşçakallııın 🙂

Bunları da beğenebilirsiniz

6 yorum

    1. Dönüş yapacağım, teşekkür ederim 🙂 Kitap ise oldukça güzel, okumanızı tavsiye ederim 🙂

  1. Bu kitabı oxumağı kim sevər qismində yazdığın xüsusiyyətlərə görə tam da mənim sevəcəyim bir kitab çıxır ortaya Xüsusən, dilimi zənginləşdirəcək yeni kəlimələrlə qarşılaşdığım kitabların dəyəri mənim gözümdə bir başqadır. Kitablara etdiyin şərhləri çox sevirəm. Ümumiləşdirib xülasə bir şəkildə çox gözəl təqdim edirsən bizlərə. Təşəkkürlər və Sevgilər.

    1. Umman Hanımcığımm bu nasıl güzel bir yorum :)) Çok teşekkür ederim böyle gördüğünüz için 🙂 Çok sevgiler <3

  2. 1976 yılında Hacettepe Üniversitesi, İşletme Yönetimi bölümünde öğrenciyken benden iki veya üç yaş genç olan bir arkadaşımın cebinde taşıdığı kitabı merak edip sormuştum. “Kitabın adı ne ve yazarı kim” diye. Elime tutuşturdu kitabı. Üç beş dakika karıştırdım. Doğal olarak bu kadar kısa zamanda kitap hakkında bir karara varmam mümkün değildi. “Okudun mu” dedim. “Yoksa sen daha okumadın mı” diye cevap verdi. Ben okumadığımı söyleyince de bana; “Ağabey, ömrünün bugüne kadarki kısmı boşa geçmiş say.” dedi. Ve okumam için kitabını emaneten bana verdi. O gün kitabı okudum ve çok etkilendim.

    Bugün 63 yaşındayım ve üçüncü kez okudum “Köse Kadı” adlı romanı. Ve Bahaeddin Özkişi’yi merak ettim. İnternet’te biraz araştırdım. Sizin sayfanızı da bu vesile ile gördüm. Okumayı seven biri olarak, gönlüm arzu ediyor ki, bütün gençlerimiz bu kitabı mutlaka okusunlar. Bu kitabı okumakla çok şey kazanacaklarından zerre kadar şüpheleri olmasın. Bahaeddin Özkişi’yi topluma tanıtma konusunda emek veren herkesi ve dolaysıyla sizi de kutlarım. Sizleri gördükçe ülkemin ve milletimin geleceğine olan güvenim artıyor, seviniyorum. Teşekkürler. Saygılar.

    1. Merhaba, öncelikle bu güzel yorumunuz ve hatıranızı bizimle paylaştığınız için çok çok teşekkür ederim. Ben de Bahaeddin Özkişi’yi Üniversitede bir hocam sayesinde keşfettim ve eserlerini okumak istedim. Elimden geldiğince de tanıtmaya çalışacağım. Sevgiler, saygılar…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir