Artık Yağlardan Kaçmak Zorunda Değilsin

ketojenik diyet

Son yıllarda oldukça revaçta olan beslenme biçimlerinden biri de ketojenik diyet. Önceleri yalnızca bazı hastalıkların tedavisini destekleme amacıyla uygulanırken, günümüzde ise zayıflama amacıyla da hayatımızda. Ketojenik diyete girmek demek, bir nevi sağlıklı yağlara merhaba demek!

Ketojenik diyet nedir dediğimizde, vücutta yağ yakımını hızlandıran, yağ yakma oranını arttıran düşük karbonhidrat diyetlerinin genel adı demek mümkün. Ketojenik diyetlerin kilo verme, sağlık ve performans açısından pek çok yararı bulunuyor. Vücudunun ketosise yani yağ yakma evresine girebilmesi için karbonhidratı neredeyse tamamen kesmen gerekiyor.

ketojenik diyet
ketojenik diyet

İçindekiler

Vazgeçemediğimiz Karbonhidratlar

Karbonhidrat aslında yalnızca hamur işleri gibi sağlıksız gıdalarda değil, bazı oldukça sağlıklı gıdalarda da karşımıza çıkıyor. Neyse ki, bedenin bir kez ketojenik beslenmeye geçince karbonhidrat arzun da azalıyor ve böylece işin kolaylaşıyor. Sabırlı ve kararlı bir şekilde, uzman desteği de alarak ilerlersen, ketojenik diyet ile hayatının nasıl sağlıklı hale geldiğine sen de şaşıracaksın.

Ketojenik Diyet Neden Yapılır?

Ketojenik diyet sadece kilo vermek için değil, çeşitli hastalıkların etkilerini azaltmak için de uygulanan bir diyet programıdır. Buradaki amaç, vücudu enerji sağlamak adına yağ yakmak zorunda bırakmak. Bu nedenle de karbonhidrat azaltılıp yağ ve protein arttırılıyor. Ayrıca epilepsi, Alzheimer, Parkinson gibi bazı nörolojik hastalıkların ve bazı kanser türlerinin tedavi sürecinde de destek amacıyla kullanılıyor. Kan şekerini dengeliyor. Zihinsel odaklanma artışı ve cilt sorunlarında azalma gibi etkileri bile mevcut. Bu diyeti uygulamayı düşünüyorsan, önce bir uzmana danışmalısın. Çünkü ketojenik diyet kontrollü ilerlemesi ve gerektiğinde sonlandırılması gereken bir beslenme tarzı.

ketojenik diyet
ketojenik diyet

Peki, Ketojenik Diyette Neler Yenir?

Ketojenik diyette yenilebilecek gıdaların başında yumurta, kümes hayvanları, balık ve etler geliyor. Yeşil yapraklı sebzelerin tamamını da afiyetle yiyebilirsin. Kuruyemişlerden, ceviz ve fındık ara öğünlerine, beyaz peynir ve kaşar ise kahvaltına eşlik edebilir. Sağlıklı baharatlar gözdemiz. Örneğin yağ yakımı arttıran tarçını mutfağından eksik etmemelisin. Ayrıca zerdeçal, zencefil, maydanoz, fesleğen, biberiye, kişniş de rahatlıkla tüketebileceğin baharatlar arasında yer alıyor. Balık ve pek çok kabuklu deniz ürününü menülerine dahil edebilirsin. Tabii, her ne yersen ye, karbonhidrat miktarlarına hesap etmek diyetin en önemli kontrol mekanizmalarından biri. Doymuş yağlar, en başta tereyağını sıklıkla tüketmekte özgürsün. Zeytinyağı, fındık ve avokado yağı da mutfağında yerini alabilir.

Ketojenik Diyette Ne Yenmez?

Unlu mamullerin tamamı, sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş etlerden uzak dur. Patates ve mısır yüksek şeker ve karbonhidrat içerdiği için onlar da yasak. Şeker, dondurma gibi tatlılar, gazlı içecekler, meyve suyu, şekerli çaylar ve sporcu içecekleri de bu diyette mutfağından kalkması gerekenler arasında yer alıyor. Spagetti ve erişte gibi makarnalar, buğday, pirinç, yulaf da bir süre beslenmende yer almayacak. Hadi, bir de ketojenik diyet listelerinde neler var, görelim;

Kahvaltı: 1-2 dilim beyaz peynir, 10 adet siyah zeytin, domates ve salatalık. 4 bütün ceviz ve istediğin kadar yeşil salata.

Öğle yemeği: 150 gram sotelenmiş tavuk, yeşil salata (üzerinde iki yemek kaşığı zeytinyağı gezdirebilirsin) ve limon suyu

Akşam yemeği: Bir kutu konserve ton balıklı salata ve üzerine bir yemek kaşığı zeytinyağı.

Ketojenik diyette ikinci menü:

Kahvaltı: Şekersiz Türk kahvesi, iki dilim buğdaylı ekmekten yapılmış beyaz peynirli tost

Öğle yemeği: 2 haşlanmış yumurta ve bir tam dilim buğday ekmeği

Akşam yemeği: Izgarada pişirilmiş kuzu pirzola ve bol yeşil salata.

Sana uygun ketojenik menünü zenginleştirmek ve menüne sağlıklı besinler ilave ederek çok daha verimli hale getirmek için Juico’nun lezzetli seçeneklerini değerlendirebilirsin.

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir