Merhaba dostlarıım, bloğuma hoş geldiniiiz 🙂
Bugün sizlere uzun süredir yazmak istediğim bir konuyu paylaşacağım: Aylık Kitap Okuma Raporu … Aslında akıllı telefonlar ile rapor tutmak daha kolay hale gelse de benim gibi daha çok bilgisayar başında olanlar ve belgelerini yedekleyenler için kolay bir yöntemden bahsedeceğim. Kitap okumak benim günlük olmazsa olmaz rutinlerimdendir. Hatta Instagram’dan takip ediyorsanız ara ara paylaşımlarda bulunuyorum. Aylık kitap okuma raporu ortaokul ve lise dönemlerinde zorunlu tutulabiliyor ve çok açıklayıcı bilgilere rastlamadım araştırdığım kadarıyla… Bu yüzden size kendi yöntemimi açıklayıcı bir şekilde sunmak isterim. Dilerseniz Aylık Kitap Okuma Raporu nasıl yapılır, okuma listemi nasıl belirliyorum ona geçelim.
İçindekiler
Aylık Kitap Okuma Takip Çizelgesi
Takip çizelgesi oluşturabilmek için öncelikle Excel dosyası kullanıyorum. İlk satıra yan yana olacak şekilde kitabın yazarı, kitabın adı, kitabın sayfası, türü, başlangıç ve bitiş tarihi diye ayırdım. Aslında ben bu çizelgeyi senelik olarak kullanıyorum. Geçen sene ocak ayında başlamıştım. Hâlâ aynı çizelgeyi kullanıyorum.
Geçen sene üniversite son sınıfta olduğum için etkin bir şekilde okuyamadığım aylar oldu. Ancak mümkünse ayda en az bir kitap okumaya çalıştım. Bu kitapları seçerken o ay ne okumak istiyorsam, okurken zevk alacağımı düşündüğüm kitapları seçtim. Siz dilerseniz soru bankalarınızı, konuları, çözdüğünüz soru sayıları vs olarak ayırabilirsiniz. Yani ihtiyaca yönelik takip listesi oluşturmak sizin aylık olarak ne kadar ilerlediğinizi gösterecek ve ilerde hangi yöntemleri kullanacağınız konusunda fikir verecektir.
Takip listesi yapmaya başladığım ilk dönemde başlangıç ve bitiş konusunda çok titiz davranıyordum ancak belli bir süre sonra aylık okuma bittikten sonra hepsini aynı anda yazdığım için çok da başarılı olamadım. Aslında her gün okuduğum için ve aylık olarak üzerime düşeni yaptığım için vicdan azabı çekmiyorum. O yüzden aylık olarak sonradan yazsam da sorun değil.
Aylık Okuma Listesi Yararları
Kendi çizelgeme baktığımda yıl içerisinde en çok ne tarz kitaplar okudum, hangi yazarları sık okudum, hangi alanlara yöneldiğimi, hangi alanlardan uzaklaştığımı görmek açısından beni çok geliştirdi. Aslında insan beş senede kendine ne katıyorsa ilerde de onu yaşıyor. Bu yüzden kendime yön vermem konusunda bu çizelge işime yarıyor. Örneğin kişisel anlamda daha kendini bulmuş, edebiyattan uzak kalmamak, ince bir okuma çizgisine sahip olabilmek benim hedeflerim arasında… Bu hedefler için neler yapmışım onu görmemi sağlıyor. Ayrıca o ay okuduğum kitaplarla ilgili ayrı bir Word dosyasında kitaplar hakkında unutmayacağım incelemeler yapmak o kitaplar hakkında daha kalıcı bilgiler kazanmamı sağlıyor.
Aslında aynı çizelgenin yan kısmına bir de film ve belgesel ekledim. Onda da belgesellerden neler izledim, hangi filmleri o ay izledim onları yazıyorum. Aylık yoğunluk ve psikolojik durumuma göre azalıp artıyor. Ancak kendime belli bir sınırlama koyduğum için mümkün olduğunca ilerliyorum. Örneğin bir ayda en az 3 film ya da belgesel ekliyorum. Önceden izlediklerim de olabilir ya da izlemediklerim de… Sizin bu tarz listeleriniz var mı, varsa listeyi oluştururken nelere dikkat ediyorsanız benimle paylaşırsanız çok sevinirim. 🙂
Bir sonraki yazımda görüşürüüüüz, sizi seviyoruuum 🙂 Instagram Meryemlecom hesabımdan takip edebilirsiniz 🙂