Merhaba, bloğuma hoş geldiniz 🙂
Kitap okumayı, kendime vakit ayırmayı, başka dünyalarda olmayı çok seviyorum. Canım çok sıkkın olduğunda ya da çok mutluysam fark etmez elime bir kitap aldığımda ruh halimin değiştiğini hissetmek bana çok iyi geliyor. O yüzden mutlaka günlük en az bir saat okumaya ayırıyorum. Ne olursa olsun bu zaman yaratılmalı diye düşünüyorum ve zaman yok kelimesini kitaplar için kabul edemiyorum kendi açımdan… Bu sene özellikle Türk Klasiklerinden, Kurtuluş Savaşı’nın izlerini taşıyan kitapları okumaya devam ediyorum. Okuduğum diğer kitap yorumlarımı merak ederseniz İncelemeler bölümünden Kitap İncelemeleri tıklayarak neler okudum, yorumlarım neler bakabilirsiniz.
Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu romanını bilmeyen yoktur. Ben ilkokulda ödev için özet halini alıp okumuştum. Ama işin aslı olayın özünü anlamamıştım ve haliyle kitabı tam olarak okudum diyemiyordum. Çalıkuşu romanını okumamak benim için büyük eksiklikti. Buu hissi atamadığımdan artık zaman kaybetmeden ilk kitap alışverişimde aldım ve okumaya başladım. İnanılmaz beğendim ve niye şimdiye kadar okumadım diye hayıflandım.
Çalıkuşu romanının konusu: Feride küçük yaşta annesini ve babasını kaybetmiştir. Kozya’da Besime teyzesinin yanında büyüyen Feride kuzeni Kamran’ı nazik, bir erkeğe göre fazlaca ince görmektedir. Öyleki bir gece ağaç dalında sessizce oturan çalıkuşu Feride Kamran ve sevgilisini yakalar. Bu olay aslında Feride’nin Kamran’a duyduğu aşkı ortaya çıkarır ve çok daha sonra nişanlanırlar. Kamran Çalıkuşu’nu çok sever lakin iş için gittiği vakit hayatına başka biri girmiştir ve döndüğünde evlilik hazırlığı yapan Feride’yi bu kızın arkadaşı uyarır. Feride evi terk eder ve muallimlik yapmaya başlar. Hayatı hiç de kolay olmayacaktır Feride’nin ama kendi ayakları üzerinde durmayı başarır. Bazı dönemlerde okul kapatılarak sağlık ocağına çevrilir çünkü savaşın izlerini, askerlerin durumlarını çok güzel özetlemiştir Güntekin…. Konunun devamını yazmayacağım mutlaka okunması gereken bir yapıt. Bir de dizisi ve filmi var Çalıkuşu’nun fakat ben kitaptan uyarlanan çalışmalara pek olumlu bakamıyorum. O yüzden izleseniz bile ayrıca kitabı okumanızı da öneririm.
Reşat Nuri Güntekin’in kalemi oldukça akıcı ve merak uyandırıcı… Çalıkuşu, 1922 yılında Vakit gazetesinde tefrika edilerek yazılmıştır. Toplum sorunları, hayatta kalma mücadelesi, eğitim hayatında olan aksaklıkları yansıtmıştır. Kitabın sonu hiç beklediğim gibi bitmedi ve kitabı kapattığımda ben de mutluluktan sırıtarak buldum kendimi 😀 Aşkı, hayatın zorluklarını, o kadar acıya rağmen güçlü olmanın ne demek olduğunu hissettiğim bir eser oldu benim için Çalıkuşu romanı… Hatta arada üzüldüğümde durgun oluyordum sevdiceğim noldu dediğinde kitabı anlatıverdim 😀 Ufak şeylerle mutlu olduğum gibi kurguya bile üzülebiliyorum. Neyse efendim lafı çok uzatmadan okuyun, okutturun diyorum.
Yayınevi: İnkılâp
Sayfa Sayısı: 541
Türü: Roman
Fiyatı: 32-33 TL arasında D&R’da..
Sizler Çalıkuşu romanını okudunuz mu, fikirleriniz neler? Benimle yorum olarak paylaşırsanız çok sevinirim. Bloğumu beğendiyseniz “takip et” butonundan, instagram, facebook ve Google plus üzerinden takip ederek yeni yazılarımdan haberdar olabilirsiniz. Ayrıca arkadaşlarınızla da paylaşırsanız çok sevinirim. Kendinize iyi bakın 🙂
11 yorum
Yazarın bu romanının yeri ayrıdır bende. Diğer kitaplarını sevsem de bur Çalıkuşu kadar değil tatlım :))
Gerçekten çok özel bir kitap canımın içi 🙂
Harika bir kitaptır. Bence her sene tekrar okumalı insan.
Kesinlikle, güzel bir eser…
Gerçekten okunması gereken kitaplardan biri, sizin tanıtımız da çok güzel olmuş, elinize sağlık 🙂
Çok teşekkür ederim 🙂
bence de okunması gereken bir roman
Bence de 🙂
Çok kült bir roman ben de çok sevmiştim. <3
Güzel bir eser gerçekten 🙂
benim ilk okuduğum romanlardandır, ve tadı her zaman farklıdır bende … sevgiler.