İsot yemeklerde baharat olarak kullanılır. İsot Şanlıurfa’da güneş enerjisi ile kurutularak özel olarak yetiştirilir. Aynı zamanda isot Şanlıurfa’da özel biber olarak bilinmektedir. İsot nasıl elde edilir? Acı biberler güneş gören alanlarda temiz zemine bırakılır. İlk gün biberler kırmızı renktedir ve en geç beş gün içinde güneş sayesinde rengi siyaha dönüşür ve kurur. Elde edilen biberler dövülür ve üzerine tuz, sıvıyağ eklenerek isot haline getirilir. İsot çiğ köftede kullanılan olmazsa olmaz baharatlar arasındadır. Aynı zamanda birçok yemek tariflerinde, kebap gibi yemeklerde kullanılarak lezzetli menüler elde edilmesini sağlar.
İsotun içerisinde alkaloit bulunmaktadır. Kanser gibi birçok hastalığa iyi geldiği araştırmalar sonucunda elde edilmiştir. Lezzetli yemekler ile kilo vermek isteyenler salata, ana yemeklerde isot kullanarak farklı tatlardan yararlanabilmektedir. İsot sadece ana yemeklerde değil sulu yemeklerde ve salatalarda da kullanılmaktadır. İsotun faydaları cilde iyi gelir, solunum yolu enfeksiyonlarının iyileşme süresini hızlandırır. Aynı zamanda isot yoğun miktarda antioksidan içerir ve bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olur. İsot gaz sorununu giderir ve idrar söktürücüdür.
İsot Nerelerde Kullanılır?
İsot birçok yemeklere lezzet katmaktadır. En çok kullanıldığı yemekler ise çiğ köfte, kebap, et yemekleri, çorbalardır. Aynı zamanda salata soslarının içerisinde de aktif olarak kullanılmaktadır. İsot Urfa yöresi yemeklerinde kullanılır ve nefis lezzetler yaratılmasına yardımcı olmaktadır. Lahmacun ve Urfa kebaplarında da sıklıkla kullanılan baharatlar arasındadır.