Sevmek, Sevinmek, İyi şeyler Üstüne / Yaşar Kemal

Merhaba, bloğuma hoş geldiniz  🙂

Eleştiri kitaplarını, yazılarını kendimi bildim bileli çok severim. Özellikle Eric From’un eserlerini eleştiri bağlamında sevdiğim isimlerdendir. Bizim edebiyatımızda ise bu isim Yaşar Kemal’dir. Üslubunu beğendiğim üzerinde durduğu konularda determinist bir yaklaşımı olması beğenmemdeki etken… Sevmek, sevinmek iyi şeyler üstüne eserde de Yaşar Kemal’in eleştirileri derlenmiş ve tarihleri belirtilmiştir. Bu tarihler o dönemdeki sorunları görmemize imkan sağlıyor. Yaşar Kemal’in asıl adı Kemal Sadık Gökçeli’dir.  Osmaniye’nin Kadirli ilçesinin Hemite köyünde 1926’ta doğmuştur.

Eserin adı derlenmiş eleştirilerden biri… Sevmek, sevinmek, iyi şeyler üstüne eleştirisinde aslında iyi, olumlu bir konu üzerinde durmak istedikçe sürekli olumsuzlar yaşandığını; iyi bir şeyleri söylemenin pek de mümkün olmadığı üzerinde duruluyor. Kendimce bir savım vardır benim; her şey güzel olacak dedikçe üst üste olumsuzluklar yaşıyorsam beklentimi sıfırlıyorum. Hayata karşı nötrüm sonrasında bakıyorum ki olumsuzluklar da artık gelmemeye ya da gelse bile anlayışımın değiştiğini gözlemleyip kendimi motive etmeyi başarabiliyorum. Bu bireysel bir tutum tabii ki toplumsal konularda tek bireyin yaşantısı genel kanıyı değiştirmiyor maalesef… Yaşar Kemal’in üzerinde durduğu konulardan biri ise Milli Mücadele’den sonra dilimizi yalınlaştırma çabası ile dilimizin yavan, fakir kaldığı… Osmanlı dilinden ayrılmanın dilin zenginliği ve güzelliğini giderdiğini düşünür. Folklorün bir kültür olduğunu diğer bilimleri engellemediği diğer konulardan biridir.  Eleştirilerinin içerisinde en beğendiğim kısımlardan biri ise insanlarda düşünce namusu olunması gerektiğidir.  Düşünce namusunun olmadığı yerde iyiliklerin yaşayamayacağı üzerinde durur. Masalların toplum hayatımızdaki yeri ve eskiden bir masal bilmeyen bireyin cahil sayıldığı günleri gayet üsluplu bir şekilde kaleme almıştır. Yaşar Kemal’in eleştirildiği konulardan biri eserlerinde mekan olarak sürekli Adana’yı seçmesi bu konuya uzun uzun değinmiştir eserde… Fransız romancı Daniel Rondeau: İnce Memed serisinde Çukurova’nın anlatımından dolayı orada yaşamak istediğini söylemiş bir konuşmasında…

Benim genel olarak sevdiğim başucu kitaplarımdan biri oldu. Bu tarz kitapları canım sıkıldığında ya da umutsuz hissettiğimde rastgele bir sayfa açıp okuyorum. O an içinde bulunduğum durumdan kurtarma konusunda bana yardımcı olan kitaplardır aslında benim için başucu kitapları… Eğer eleştiri kitaplarını seviyorsanız Yaşar Kemal’in Sevmek, sevinmek, iyi şeyler üstüne adlı eseri okuyabilirsiniz. Haftalık neler okuduğumu instagram story’de paylaşıyorum, merak ederseniz takip etmeniz yeterli :))

Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 113
Türü: Seçilmiş Yazılardan Derleme
Fiyatı: 6 TL

Yaşar Kemal’in yazmış olduğu beğendiğiniz eserler var mı? Okuduğunuz kitaplar neler? Benimle yorum olarak paylaşırsanız sevinirim. 🙂 Bloğumu beğendiyseniz abone olabilir; Instagram, Facebook, Google+ üzerinden takip ederek yeni yazılarımdan haberdar olabilirsiniz. Hoşçakalıın 🙂

Bunları da beğenebilirsiniz

2 yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir