Topuk Dikeni Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Kişiler günlük rutinlerini sağlıklı ve keyifli şekilde devam ettirebilmek için fiziksel, ruhsal ve zihinsel olarak iyi hissetme ihtiyacı duyar. Özellikle fiziksel rahatsızlıklar bireylere acı verir ve hareket performansını olumsuz şekilde etkileyebilir. Bunun için hareketleri bilinçli yapmak ve herhangi bir sorunda uzmana görünerek tedavi edilmesi son derece önemlidir. Alanında uzman ve gelişime açık uzmanlar yardımı sayesinde topuk dikeninden kurtulup günlük rutine daha keyifli şekilde dönebilmek mümkündür. Topuk dikeni gözle görülmeyebilir. Bu nedenle anlaşılması zordur.

Topuk dikeni kas ve bağ doku arasında sıkışma olarak 0,5 cm boyutunda şişlik meydana gelebilir. Tıp literatüründe kemiğe benzer ve kalsiyum birikmesi olarak da karşılaşmak mümkündür. Bireylerin hareket kapasitesini olumsuz etkiler ve fiziksel olarak ağrı acı olarak hissedebilmek mümkündür. Kas ve dokular arasında sürekli ya da uzun süre sıkışma gerilme sonucu topuk dikeni oluşur. Topuk dikeni olup olmadığını anlamak için hasta kısa sürede uzmana görünmeli ve muayene olmalıdır. Uzmanın yönlendirmesi doğrultusunda röntgen çekildiğinde topuk dikeni olup olmadığı belirlenir ve en uygun tedavi önerilerek hastanın iyileşmesine yardımcı olunur.

Topuk Dikeni Neden Olur Ne İyi Gelir?

Ayakta bulunan topuk kemiğinin belirginleşmesi ile topuk dikeni olduğu hissedilebilir. Şüphe durumunda uzmana gidilir ve çekilen röntgen sonucu topuk kemiği çevresinden sivri bir bölüm varsa teşhis konulabilir. Hastalık tam olarak topuğun hemen arkasında ya da topuğun altında bulunabilir. Aşil tendonunun iltihaplanması sonucu daha fazla basınç ve ağrı hissedilebilir. Topuk dikeninin nedenleri arasında sert zeminlerde koşmak, yanlış ayakkabı seçimi, uzun süre koşu ve yürüyüşler, yoğun antrenman yapan bireylerde rastlanmaktadır. Aynı zamanda çok fazla yürüyüş dışında hareketsiz yaşam da topuk dikeni oluşmasına neden olabilir.

Topuk dikeni belirtileri arasında ayak çevresinde özellikle topuk bölgesinde hissedilen ağrılar yer alır. Erken fark edildiğinde daha hızlı önlenebilir. Aynı zamanda yürüme ya da koşma esnasında topuk ve çevresinde ağrı varsa, kemik gibi topuğun etrafında çıkıntı varsa topuk dikeni olabilir. Bu durumda doktora görünmeli ve gerekli tedavi olunmalıdır. Evde topuk dikeni hissedildiğinde ve ağrı çok fazla olduğunda ayaklar uzatılmalı ve topuk kısmına buz konulmalıdır. Aynı zamanda doktorun verdiği ilaçlar düzenli kullanılmalı ve önerileri dikkatle dinlenmelidir. Bazı durumlarda uzmanlar ayak yapısına göre tabanlıklar vererek yürüme egzersizi verebilir. Topuk dikeni için verilen egzersizler düzenli uygulandığında da hastalık gidebilir. Ancak bunları yapmadan önce mutlaka uzmana görünmek gerekir. Topuk dikeni için lazer tedavisi, buz tedavisi, egzersizler vardır. Ancak çok ileri durumlarda uzmanlar gerekli gördüğü takdirde ameliyat yapabilir. Topuk dikeni tedavisi hastalığına hangi bölüm bakar sorusu da çok merak edilmektedir. Topuk dikeni hastalığına ortopedi ya da travmatoloji bölümleri bakmaktadır.

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir