Herkese merhabalar 🙂
25 Kasım 2015 tarihinde Gazi Üniversitesi 100. Yıl Kültür Merkezinde muhteşem bir etkinlik yapıldı. Yazısı biraz gecikse de etkisi inanılmazdı. Youtuberlar etkinliğini düzenleyen Karyön ekibine çok teşekkür ederim. Her şey çok güzel organize edilmişti ve etkinlik sorunsuz geçti. Karyön’den daha fazla etkinlik istediğimizide belirtmek isterim. Şimdi etkinlik detaylarına geçelim.
Kimler geldi, neler konuşuldu, çıkarılacak dersler neler hepsini tek tek ele almak istiyorum. Öncelikle konuklar muhteşemdi. Webtekno ekibinden; İbrahim Akman, Efe Sivri, Lütfi Karaca, Orkun Işıtmak, Namık Zafer Yılmaz, Ruhi Çenet, Ağır mimar yani Ömer Şanlı veee Makyaj mı dedin Ayşegül Kaplan… Salon dolup taştı diyebilirim, farklı okullardan, farklı şehirlerden gelen izleyiciler, Teogdan çıkıp annesiyle babasıyla gelen minikler, herkeste bir heyecan vardı. Sunucu Akustukhanenin sunucusu Namık Zafer Yılmazdı. Her şey tek kelimeyle mükemmeldi.
Ülkemizdeki en başarılı youtuberlarından oluşan etkinlikle yanılgılarımızı farkettim. Yanılgılarımız derken bir kanal açıp hemen takipçilerimiz olsun ya da para kazanalım derdiyle oluşturulacaksa uzak durulması gereken bir meslek… Youtuberlık anladığım kadarıyla hem içeriklerinizde özgün olmayı gerektirirken samimiyeti de elde tutmak açısından önemli bir meslek… Ki başarılı youtuberlarda samimi olanlar… Samimi olmak için rol yapmaya çalışanlar zaten anında anlaşılıyor ve takipçi sayılarında istedikleri başarıyı elde edemiyorlar.
Hangi konulara değinildiğine biraz olsun bahsetmişken tüm konuklar çok eğlenceli bir üslupla youtuberlık hakkında önemli konuları çok içten ve eğlenceli olaylarla aydınlattılar. Ağır mimar ömer şanlı’nın üniversiteden hocalarının takip etmesiyle ilk başlarda tedirgin olduğu, Ayşegül’ün ilk başladığı zamanlarda tablet gibi profesyonel araçlarla başlamadığı, ruhi’nin başlarda bir kanal açıp istediği takipçiyi bırakın videoları çoğunlukla disklike alması, Orkun ışıtmakın eğlenceli fakat özgün videolarının başarısı en çok dikkatimi çeken olaylarıydı. Yaklaşık iki üç saat sürmesine rağmen zaman nasıl geçti anlamadık bile…
Çıkarılacak dersler ise eğer bu işi severek yapacağınıza inanıyorsanız hemen başlamak, çok fazla sayıda youtuberları, gündemi takip etmek, en önemli iki madde ise samimi ve yaratıcı içerik üretmek… Youtuberların en çok yanlış anlaşıldığı konular ise (ben de öyle sanıyordum) izlenme sayısıyla para kazanmıyorlar, reklamlar ve izlenme oranları ile gelir kazanıyorlarmış. Reklam derken bu ilk başlarda youtube’n koyduğu ya da video aralarına serptiği reklamlardan bahsediyorum. Çok para kazandıklarını düşünmemiz ise yine büyük yanılgılardan biriymiş. Ki ayşegül’ün açıklamasıyla ilk başta belli bir yatırım ile kendi evine stüdyosunu kurduktan sonra işini bırakıp youtuberlıkta ilerlediğini söyledi. Bir nevi sermayeniz olması gerekiyor. Profesyonel olarak yapacaksanız tabiiki… Nasıl kazandıklarına dair kesin bilgi veremiyorlar bunu da buradan söyleyeyim, sevdiğimiz youtuberları zor duruma sokmayalım. :)En önemli maddelerden biri ise içerik üretmek… Gündemde olan içerikleri üretip ekstra ilginç, özgün içerikler oluşturmak ilgiyi de artırıyor. 1000 den fazla oyun sitesi varken siz açtığınızda aynı etkiyi yaratmayabilir. Özgün yaratıcı olmak youtuberlıkta önemli bir etken… Önemli konulardan biri de samimi olmak, kendiniz gibi davranmak… Etkinliğin sonunda ise sorular cevaplandı. Sorulardan bazılarına ve etkinlik öncesinde paylaşılan selfie’lere bakmak isterseniz #kameraarkası hashtag’i ile twiteerdan bakabilirsiniz.
Okulda yakın arkadaşımla birlikte çok koşturmalı bir gün geçirsek de keyfimiz yerindeydi. Unutmadan Ayşegül gerçekten youtube’da göründüğünden daha zayıf ince belli ve beyaz tenli, ekrandan göründüğünden çok güzel ve çook canayakın :)) Mutlu bir gün yaşattıkları için Karyön’e tekrar teşekkür ederiz.
Okuduğunuz için teşekkürler, yeni yazılarda görüşmek üzere… :))