Alışkanlıkları Değiştirmek

Alışkanlıklarımı Nasıl Değiştirdim?

Merhaba, bloğuma hoş geldiniz 🙂

Bugün uzun süredir yazmak istediğim konu ile sizlerleyim: Alışkanları değiştirmek … Az çok kişisel gelişim kitabı okuduysanız pozitif düşüncelere odaklanmanın bir yolu da farklı alışkanlıklar edinmek ya da en azından çalışmak olduğunu bilirsiniz. Bu gerçekten işe yarayan ve insana farklı bakış açıları katan bir yöntem… Maalesef ki bazı zamanlar bu alışkanlıklar bizi aşağı çekebiliyor ve hayata bakışımız daha olumsuz etkilediği, her kötü şeyin bizi bulduğunu, zamanın yetmediğini, istediğimiz işte çalışmamıza engel olduğu gibi durumları hissetmemize neden olabiliyor. İşte böyle hissediyorsak ya da düşünüyorsak hayatımızda bir şeyler ters gidiyor ve bunu önlemek bizim elimizde! Bu yazımda tamamen kendimden örnek vereceğim ve maddeler tamamen benim olumlu yönde değiştirdiğim alışkanlıklarımdan oluşuyor. Bu listeyi siz kendiniz için yapabilirsiniz. Ki yapmanızı şiddetle öneririm.

Alışkanlıklarımızı Değiştirmek
Alışkanlıklarımızı Değiştirmek

İçindekiler

Alışkanlıklar 21 Günde Değişir mi? Yoksa 66 Gün mü Gerekir?

İnterneti biraz karıştırdığınızda her ağızdan bir ses çıktığını ve aklımıza yatan bir görüşü benimsediğimizi (farkında bile olmasak!) görürüz. Alışkanlık nedir? Bunu tanımlamak gerekirse her gün alışkın olduğumuz davranışları yerine getirmek olarak tanımlanabilir. Bunlar neler?

  • Diş fırçalamak,
  • Okula gitmek,
  • Yemek yemek,
  • Ödevlerimizi yapmak,
  • İşe gitmek,
  • İşlerimizi yetiştirmek için çalışma saatlerimiz gibi örnekler verilebilir.
Alışkanlıklar Kaç Günde Değişir?
Alışkanlıklar Kaç Günde Değişir?

Fark ederseniz bunları yapış şeklimiz hatta saatleri bile kişiden kişiye göre değişiyor. Örneğin akşam diş fırçalama saati tam yatmadan önce olan biri farklı ya da artık yemek yememek için yatma saatinden 2 saat önce fırçalayan biri tamamen farklı… Alışkanlıkları değiştirmek için bence belli bir süre yok… 21 gün ya da 66 gün diye sınır belirleyip bir gün bile uymayıp sinirlerin yıpranmasındansa fiziksel ve ruhsal durumunuza uygun olarak esneklik tanınabilir. Ama abartmadan ve gerçekçi planlar yaparak alışkanlıklarınızı değiştirebilirsiniz. Bu tamamen sizin niyetinize ve motivasyonunuza bağlı! Bu yüzden alışkanlıklarınızı niçin değiştirmek istiyorsunuz sürekli bunu hatırlamakta fayda var.

Alışkanlıklarımı Nasıl Değiştirdim?
Alışkanlıklarımı Nasıl Değiştirdim?

Alışkanlıklarımı Nasıl Değiştirdim? / Hangi Alışkanlıklar Edindim?

Alışkanlıklarımın değişmesinde sağlık problemlerinin büyük katkısı oldu. Safra kesemde taş olduğu için ufak bir ameliyat oldum. Safra kesem olmadığı için de yemek saatlerime, ne yediğime dikkat etmem gerekiyor aksi takdirde inanılmaz derece karnım ağrır, midem bulanır. Ben de yaklaşık 6 senedir erken saatlerde yemek yemeye, hazır gıdalar tüketmemeye, bol sebze yemeye ve bol su içmeye çalışıyorum. Bunlar artık benim alışkanlığım diyebiliyorum. O yüzden bu sene alışkanlıklarım arasında bol sebze tüketeyim, su içeyim diye eklemeler yapmadım. Beni bu seneye kadar rahatsız eden konuları üç aylık tatil döneminde aştığımı düşünüyorum.

  • Erken kalkmak: Akşam erken yatmadığımdan dolayı özellikle ilk tatil zamanlarında sabaha karşı 06.00 gibi yatıp öğlen 12.00 gibi kalkıyordum bazen daha geç… Bu da mutsuz olmamı ve günü kaçırmama neden oluyordu. Çoğu kişi gibi ben de “gün yetmiyooorr” diye hayıflanıyordum. Ama işin sırrı erken kalkmaktaymış ve yaklaşık bir buçuk aydır erkenden kalkıp işlerimi bitiriyorum.
  • Kitap Okuma: Beni huysuz ve suratsız görürseniz üç nedeni vardır. Birincisi uykum vardır, ikincisi acıkmışımdır üçüncüsü de kitap okuyamamışımdır. Bu konuda ciddiyim! 😀 3 senedir bahar ve kış aylarında yataktan kalkar kalmaz yaptığım işlerden biri kitap okumaktır! Bunu yaz ayına da taşıdım. Rutinim arasında ilk başta bir bardak su içip sonrasında kitabımı alırım. Zamanım bolsa ve işimi organize ettiysem aç karnına bir bardak kahve alıp kitabıma devam ederim. Kahve canavarı olmakla birlikte çok tüketmemeye çalışıyorum ve akşamları mümkün olduğunca kahveden uzak duruyorum. Sabah kitap okumak günümün aşırı verimli geçmesini sağlıyor ve gerçekten çok çok mutlu oluyorum. Çok yoğun günüm geçmediyse mutlaka yatmadan da kitap okurum ancak benim okuma saatim sabahın ilk saatleri 🙂
  • Meyve Yemek: Her ne kadar sağlıklı beslensem, su içsem de bir türlü meyve yiyemiyordum. Ama bu sene daha sık meyve yemeye başladım. Bunda şekeri azaltmam etkili oldu.
  • Daha az şeker! Yorgunsanız, sürekli kendinizi kötü hissediyorsanız düşmanınız şeker! Bu kadar açık ve net söylüyorum arkadaşlar! Tatlı krizlerimi ben hurma, kuru üzüm, meyvelerle gideriyorum ve dışarıda şekerli içeceklerden olabildiğince kaçıyorum. Yaz ayında zor oluyor be Meryem derseniz ayran için arkadaşlar! Bu sene sıcaklarda tercih ettiğim en güzel ve sağlıklı içecek!
  • Spor Düzeni: Hayatımı şekillendiren alışkanlık spor! Haftada mutlaka  üç kez spor yapsam da son aylarda bunu bilinçli bir şekilde yapma kararı aldım ve iyi ki almışım bu kararı diyorum. Haftada üç kez yüzmeye gidiyorum ve kendime en uygun sporlardan biri bence! Sizde kendinize uygun olan sporu bulun ve bunu samimi söylüyorum spor yaptıkça kendiliğinden alışkanlık oluyor.
  • Sosyal medyadan bir saat uzaklaşmak! Her taraftan bildirimlerle kuşatıldık arkadaşlar! Huzurumuzu, keyfimizi kaçıran ya da beklemediğimiz bildirim gelecek mi korkusunu yaşamayan varsa ya sosyal medya kullanmıyordur ya da iletişim sektöründe çalışmıyordur haha 😀 Psikolojik sağlımızı korumak adına bir saat telefon, bilgisayardan uzak durmak gerçekten arındırıyor. Ben bunu sabah ya da gün içerisinde yapıyorum.
Hayata Dair Blog
Hayata Dair Blog

Benim bu yaz değiştirdiğim ve hayatımı olumlu anlamda değişmesine katkı sağlayan maddeler bu şekildeydi. Aslında alışkanlıkları hayatımızda olması gerekenler şeklinde görürsek ve uygularsak fiziksel ve ruhsal açıdan kendimizi esnek tutarak değiştiremeyeceğimiz alışkanlık yok bence! Bakış açınızla alışkanlıklar doğru orantılı yani; kendinizi sevin ve güvenin. Gerisi gelecek! Bir de sevdiğiniz biriyle aynı alışkanlıkları kazanmaya çalışmak çok etkiliyor örneğin ben bu listeyi sevdiceğimle uygulamaya çalışıyorum ve birbirimizi çok motive ediyoruz. Bu arada fotoğraflarımı çeken sevdiceğim Çağrı’ya ve yazımı okuyan herkese sonsuz teşekkür ederim, minnettarım! 🙂

Bloğumdaki diğer sohbet yazıları ve gezi yazılarını okumak isterseniz Hayata Dair kategorisine ışınlanabilirsiniz. 🙂

Bloğumda yayınlayacağım yazılardan haberdar olmak için Instagram, Facebook ve Google Plus hesaplarımı takip edebilirsiniz. Hoşçakalııın 🙂

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir