İnternet Gazeteciliği ve Blog Yazarlığı (~ Okan Yüksel ) Kitabı İncelemesi

Merhabalar 🙂
P_20160131_140353
Uzun zamandır yanımdan ayırmadığım adeta rehber niteliğinde olan bir kitap olan internet gazeteciliği ve blog yazarlığı’nın incelemesi ile sizlerleyim. Yağtığınız işlerde başarılı olmak için sürekli kendinizi geliştirmeniz ve yardım almanız gerekiyor bunun içinde bence imdada kitaplar yetişiyor.
P_20160131_140412
Son dönemlerde ilgim internet gazeteciliğine doğru kayıyor ben beklemeyi sevmediğimden okuldan önce gidiyorum çoğu konulardan ve çok büyük faydalarını görüyorum. İnternet gazeteciliğinin tarihini, sanal dünyaya açılış tarihi, internet ve hayatımızı nasıl şekillendirdiği akıcı bir dille anlatılıyor. Avrupa ve Amerikada yapılan internet gazeteciliği ve başarılarını bulabilirsiniz. İnternet gazeteciliğindeki bakış açıları ve bu alanda başarılı olanların röportajları mevcut ve kendinizi geliştirmenize çok katkı sağlayan bir kitap… Öyleki bu hafta bu kitaptan topladığım notlardan blogda bazı eklemeler yapmayı planlıyorum. İnternet gazeteciliği hakkında çok fazla teknik kısımlara burada giremeyeceğim çünkü bu hafta konuyla ilgili makale yazmam gerektiğinden daha sonra detaylı yazısı gelecek o yüzden daha çok blog yazarlığı ile ilgili yazacağım 🙂
P_20160131_140502
Blog yazarlığı dünya çapında her geçen gün sayı olarak artıyor. Fakat blog yazarlığının kelime anlamı nedir ? Blog : web ve log kelimelerinin kaynaşmasından oluşmuş ve Türkçe karşılığı “ağ kayıtları” anlamındadır. Bazı sözlük yazarlarının daha kapsamlı tanımı ise : “Blog online kişisel günlük içeren bir web sitesidir ve genellikle tepkiler, yorumlar ve linkler barındırır.” Medya ve iletişim sektörü blog ile birlikte daha da fazla gelişiyor. Türkiye’de yeni alışılmaya başlanmış bir kavram olsada ilgi ve heves çok fazla ..Blog genelde güncelden eskiye doğru bir kronoloji izler ve yazılar tamamen kişiseldir. Ortak ele alınan konular işlense bile yazılar ve tercihler farklıdır. Mesala ele alınan bir kıyafet aynı olsa görüşler benzese bile bir cümle yapısı ve anlamı farklıdır ekstra katılan bir şey vardır ve aldığınız fiyat bellidir. 100 liraya alınan bir şeyi 200 liraya aldım diye yazabilir misiniz?
P_20160214_002245
Blog yazarları sayıca çoğaldığından dönüşümler evrimleşerek büyüyor. Artık ünlü bir fotoğrafçı, sanatçılar bile gazete ya da dergileri değil blog yazarlarını tercih ediyor. Bunun en açık ifadesi Milliyet ve Hürriyetin çoğunlukla “blog yazarlarının görüşlerine” başvuruyor. Öyle etkin bir platform haline geldi ki ve gelmeye devam edecek bence (tersi görüşler ve otoriteler de mevcut)…
P_20160214_003053
Blog önerileri, sayfa linkleri farklı kategorilerle belirtilmiş ve çok kaliteli sayfalar var. Niçin blog yazıyorsunuz sorularına ise çok çok farklı görüşler var bunlardan bazıları ; sanal şöhret olmak, bilgi ve fikirlerini insanlarla paylaşmak, insanların bilgi ve fikirlerini öğrenmek, çevre edinmek, iş ilişkileri kurmak, reklamlarla gelir elde etmek, tepki göstermek, web sitelerinin önemini kaybetmesi gibii… Neden bloglar okunuyor sorusuna cevaplar işe şu şekilde; Blog yazarı kendi doğru bildiklerini yazar, blog yazarı samimidir (farklı bir insanım triplerine girmeyenler kazanıyor ), blog yazarı okur, bilgilenir, blog yazarı yaratıcıdır, önemli bir faktör ise blog yazarı sizden para istemez !
P_20160131_140608
WordPress ücretsiz blog servislerinden biridir, eğer blog sahibi olmak istiyorsanız bir göz atın. Bir diğer ücretsiz blog servisi ise blogger/blogspot’tur. WordPress; açık kodlu yapısı, kolay kurulumu, farklı tema ve eklenti özellikleri kullanıcıya daha uygun geliyor. Ayrıca takıldığınız yerlerde formlar imdadınıza yetişiyor. Blogspot ise dünyada ilk blog hizmeti sağlayıcıdır ve blog sitenizi kurmadan hesap bilgileriniz isteniyor. Google hesabınızı yazıp hemen blogunuzu oluşturabilirsiniz. Tema seçimi ise size özgün olmakla birlikle sade ve şık olan temalar daha ön planda oluyor.
P_20160131_140847
Blog sayfanızda teknik olarak nelere dikkat ettiğiniz de blog yazarlığı kısmında mevcut. Okuyucu kitlesine nasıl ulaşılır, yorum fikir fırtınası ortamı nasıl yaratılır bunlar açık bir dille anlatılıyor internet gazeteceliği ve blog yazarlığı kitabında…
P_20160214_011954
Sanal ortamda hukuk düzenlemelerinin olmadığından yakınılıyor ve son derece doğru tespitlerde bulunuyor Okan Yüksel. Ayrıca blog yazarının hür yazma ortamının bulunduğuna dikkat çekiyor. Gazete ve dergilerde olmayan ve bloga daha çok güvenirlilik yükleyen özelliği bence. Otoriteyle anlaşamıyorsanız size çok iyi bir alternatif bence blog yazarlığı… Takipçi saysını artırırken nelere dikkat edilmeli kısmında gözüme takılan bir konu oldu. Çirkinleşerek, rakiplerine sataşarak ve bunu hukuk hakkını kullandığını iddia edenler daha çok ziyaretçiye sahip olduğunu.. Şimdiye kadar özellikle instagramda çok sık yaşanılan takip et geri çık politikasını uygulamadım fakat tüm arkadaşlarımda olduğu gibi bende karşılaşıyorum. Bunu ifşa etmek ya da sürekli yakınmak bana göre değil. Sonuçta sana yapan biri başkasına da yapıyor insanlar böyle insanların ne peşinde olduklarını az çok biliyor. O yüzden güzel arkadaşlarım engelleyin ve o tatlı canınızı sıkmayın. Herkes bir zaman sonra kimlerin emek verip, yaptığı işin anlamını bilenlerin ve kibirlenip farklıyım triplerine girenleri biliyor. Yaptığınız işin anlamını biliyorsanız yola devam ! 🙂
P_20160131_140536
Anlattıklarımdan daha fazlası kitapta var eğer yaptığınız işin daha da kaliteli olmasını istiyorsanız gazeteci ve blog yazarı olma yolunda ilerleyenlere kesinlikle öneriyorum. Bu youtuberları daha yakından tanıyıp, nasıl para kazanılır diyorsanız Youtuberlar Etkinliği ! yazıma göz atabilirsiniz 🙂

Hoşçakalın 🙂

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir