Milli Mücadele’de Bir Kadın Üsteğmen Kara Fatma / İlknur Bektaş

Merhaba, bloğuma hoş geldiniz 🙂

Milli Mücadele dönemine dair yazılan tüm kitaplar hatta o dönemde kaleme alınan eserler benim için çok daha kıymetli… Atalarımızın mücadeleleri, dönemin sosyal, siyasi, psikolojik, ekonomik sorunlarını gördükçe kıymetlerini daha çok anlamamız gerektiğini düşünüyorum. Özellikle kadınların mücadelelerini okuyunca daha çok gururlanıyorum çünkü Milli Mücadele Döneminde kadınlarımız pasif değil aktif olarak yer almakta ve bunlardan o kadar az bahsedilmekte ki buna gerçekten üzülüyorum. Toplumumuzda kadınların kahramanlıklarını, önderliklerini de görmek mutlu ediyor; örnek teşkil edecek insanların olması gerek diye düşünüyorum. Yazar gazeteci İlknur Bektaş da benimle aynı fikirde olduğunu kitabın önsözünde belirtmiş ve Kara Fatma gerçek adıyla Fatma Seher Hanım’ın hayatını tüm belge ve uğraşlarıyla bize aktarmış.

Milli Mücadele’de bir kadın üsteğmen Kara Fatma kitabı adından da anlaşılacağı üzere Fatma Seher’in hayatını, katıldığı mücadeleleri, yaşadığı dönemi, Atatürk ile konuşmaları ve fotoğrafları ile anlatılmış. Oldukça uğraşılmış ve başlarda bunun sık sık üzerinde durulmuştur. Bu durum aslında yazarın kendini tekrarladığı kanısına varsam da kıymetli bilgiler olduğundan bunun aslında çok da kusur sayılmadığını düşünüyorum. Peki Kara Fatma Kimdir? Fatma Seher Hanım 1888’de Erzurum’da doğmuş ve aşiret kızıdır. Erzurumlu Yusuf Ağa’nın kızıdır. Balkan Savaşı’na kocası Ahmet Derviş Bey’le Edirne’de bulunmuştur. Eşi Sarıkamış Cephesi’nde şehit düşmüştür. Kocası ile ilgili tam bilgi elde edilirken çeşitli bilgilerle karşılaşmış yazar ve bu bilgileri elde edene kadar çok uğraşmış. Atatürk ile konuşması o dönemde zor olsa da her şeyi göze alarak Mustafa Kemal’in yanına gider. Önce konuşmasına izin vermezler suikastlara karşı Mustafa Kemal’i korumak adına… Sonrasında Kara Fatma siyah çarşafını açıp önemli bir mesele olduğunu mutlaka görüşmesi gerektiğini belirtir ve Mustafa Kemal birkaç soru sorar. Bu sorular arasında silah kullanabilir mi, ata binebilir mi, savaştan korkar mı gibi sorular vardır. Bu sorulara kendinden emin cevaplar veren Seher Hanım büyük takdir kazanarak görevlendirilir. Artık Seher Hanım’da Milli Mücadele’de komutanlık yapar. Gittiği yerlerde çeteler kurarak düşmanlara karşı savaşır. Bazı savaşlarda yaralanır ve yaralarını saklayarak vatana hizmet etmeye çalışır. Onun için en önemli şey vatanını korumak ve düşmanlara geçit vermemektir. Yunan işgali sırasında 19 gün esir edilerek dövülen Kara Fatma ellerinden kaçmayı başardı üç gün sonra bu birliğe baskın yapıp intikamını almış şerefli bir kadındır.

Yunan işgali sırasında kızları, gelinleri bir evde toplayıp tecavüz eden askerleri iki oğlu bir yiğeni ile kurşuna dizer. Bu şartlarda tüm halkı örgütleyip güçlü kalmalarını ve mücadele etmeleri için çalışır. Kara Fatma adını ise Atatürk gözü kara, mert bir kadın olduğundan dolayı vermiştir. Vatana hizmet etmekten gurur duyan Kara Fatma her daim savaşa hazır olarak giyinir ve vatan aşkıyla bekler. Milli Mücadele sonrası ne yazık ki Fatma’nın yaşamı zorluklarla doludur. Yeğenine bakmakta zorlanır, maddi olarak zor koşullarda yaşar. Yakın akrabaları ile yapılmış röportajlarda var kitapta okumanızı tavsiye ederim.

Benim okurken gururlandığım bir taraftan da kıymet bilinmediği için üzüldüğüm, minnetkar kaldığım bir isimdir Kara Fatma… Umarım bizi affeder.  Kendini bu topraklarda borçlu hisseden herkese tavsiyemdir. Ayrıca böyle önemli bir eseri bizim için hazırladığı için İlknur Bektaş’a teşekkür ederim.

                Sizin önerdiğiniz kitaplar var mı Milli Mücadele dönemine ilişkin? Yorumlarınızı benimle paylaşın lütfen! Bloğumu beğendiyseniz abone olabilir; instagram, facebook, Google plus, pinterest üzerinden takip ederek yeni yazılarımdan haberdar olabilirsiniz. Hoşçakalıın:)

Bunları da beğenebilirsiniz

4 yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir