Ygs, Lys, Kpss Gibi Önemli Sınavlara Nasıl Hazırlanılmalı?

Herkese merhabalar 🙂

Ygs, lys, kpss genel olarak baktığımızda aynı kalıpta soruları içerdiği için ortak noktada ele almak istedim. Öncelikle bu yazıyı okumadan ben sınav sürecinde neler yaşadım, nerede hangi bölüm okuduğumu merak ediyorsanız yazdığım özete göz atabilirsiniz. Tık Tık !

Madde madde şunları yapın bunları yapın demeyeceğim sizlere… Amacım sınavı kazandıracak teknikleri açıklamak… Yazdıklarım kendi deneyimlerim, gözlemlerim ve eğitim sistemlerini araştırdıkça kendimce ürettiğim çözümleri barındırıyor. Yani ben sizlere şunu şöyle yapın kesin olacak gibi iddialar sunmuyorum, sunamam. Çalışma süreci size kalmış çünkü…
tumblr_ngg8ubGoRH1so3hkqo1_1280
Açıklama kısımlarını tamamladıktan sonra hemen detaylara gelelim. İlk olarak çok zorlu bir sınava gireceğimizin hepimiz farkındayız. Kendimize sürekli büyük,büyük sınav diye strese sokarız ister istemez. Evet haytımızı belirleyen sınavlardır bunlar fakat şunu gözden kaçırırız. Sadece biz yokuz bu maratonda.. 3 ya da 4 senedir sürekli yg lys’ye girmiş biri olarak söylüyorum. Üniversitede istediğim bölümü kazanmak 4 yılımı aldı. Arkadaşlarım mezun olurken ben hayata sıfırdan başladım. Benim için kayıp mı hayır değil. Çünkü mutluyum. İstediğim bölümü kazandığım sene hayatımda şunu farkettim sınavı o kadar gözümde büyütmüşüm ki kazanamama sebebim buymuş aslında… Kendim kendime engel olmuş, kazanamama nedeni sınavın büyüklüğü bahanesine sığınılmış… Kazanmak kelimesi o seneler için büyüleyici bir kelime, hayal edilen meslek mühendislik, doktorluk, veterinerlik, öğretmenlik, hukuk ama hep bir yerde pusuda bekleyen “ya olmazsa ” cümlesi canımızı sıkan..
tumblr_n1nqauiTf11sv8svmo1_1280
“Ya olmazsa?” kelimesini ilk senelerde huzursuzluk olarak tanımlıyordum. Hedeflerime ulaşmamı engelleyen haindi o cümle… Sonra şunu farkettim “ya olmazsa? “kelimesini yumuşatmalıyım. Nasıl mı? kendime alternatifler seçerek kendimi sınırlamak yerine rahatlatmalıyım. Konular yeterince ağır zaten bir de siz kendinize sınır koyunca sırf o sınır yüzünden olacağı varsa da olmuyor inanın bana… O yüzden seçeneklerinizi genişletin. Benim istediğim radyo tv sinema ya da gazetecilikti. Kendimi sınırlamadım radyo tv olmazsa gazetecilik vardı, halkla ilişkiler, reklamcılık, fotoğrafçılık vardı. Kendime uygun ders içeriklerini üniversitelerin web sitelerinden araştırdığımda bana en yakın İletişim Fakültesi çıkıyordu. Kendinize uygun olan sadece bir bölüm yoktur farklı seçenekleri de gözden geçirin ve mutlaka gitmek istediğiniz bölümün ders içeriklerine bir göz atın.

Gitmek istediğiniz bölümleri belirlediniz şimdi hangi derslere ağırlık vereceğinize geldi sıra… İletişim fakültesinin biraz daha coğrafya, mantık, sosyoloji, psikoloji ağırlıklıydı lys’de.. Ben de lisede sayısal çıkışlı olduğum için bu dersleri görmedim ilk defa karşılaşıyorum, evde çalışıyorum. İlk başlarda yapabilir miyim korkusu var herkeste olduğu gibi sonra dedim ki otur çalış başka çare yok. İki haftada sosyoloji ve pskolojiyi bitirdim hem de inanılmaz zevk alarak… Kaldı mantık onu da öğrenci mantığı sürekli erteliyorum. Baktım o durdukça ben de huzursuzluk artacak oturdum bir haftada mantığı bitirdim. Tam neler öğrendim, hepsini su gibi içtim diyemem ama soruların yarısını yapar hale geldim. Konu sıkıntım kalmadı haliyle… Özetle konuları gözününzde büyütmeden oturun çalışın. Yapabilir miyim dedirtmeyin kendinize, susturun alın kahvenizi başlayın çalışmaya… Bu fizik olur, matematik olur, coğrafya olur, hangi derste zorlanıyorsanız kendinize işte o zaman kızın susturun ve oturun çalışın. Sınav zamanı kızmaktan kendinize, oturup “yapabilir miyim” cümlesine kızmak inanın işe yarıyor.
tumblr_nubvy1Vh9W1rc35jvo1_500
Çalışma saatleri.. En sıkıntılı olan şeylerden biridir. Okul, dershane varsa özellikle o saat bir türlü tutturulamaz. Lise son dönemlerim o yüzden söverek gittiğim bir seneydi. Okul zaman kaybı gelirdi, dershaneden memnun değildim. Son dönemde gitmedim hatta dershaneyede iyi ki gitmemişim diyorum. Ben oldum olası erken kalkıyım da çalışıyım diyenlerden olamadım, hep imrendim ama…Geceleri benim için daha verimli olmuştur.Üniversite dönemimde bu durum çok değişti fakat darısı sizlere 🙂 Ne zaman verimli çalıştığınızı belirleyin ve saat 10.18 dur 10.30 olsun da o zaman ders çalışırım diyorsanız işiniz yaş… Saat 10.18 de olsa 19.23 de olsa ders çalışmanız gerekiyorsa oturun derslerinizi, konularınızı bitirin. Yatağa yattığınızda “bugün gerçekten verimli çalıştım” diyebilmek için bile çalışılır. Çoğumuz böyle günler yaşamışızdır nasıl mutlu oluyoruz değil mi başımızı yastığa huzurla koyup tam saatine uyanıyoruz sabah… Böyle günleri prensip edinin ki başarılarınız sürekli devam edebilsin.
tumblr_nqrq7iXkVM1uzp9lao1_500
Yarıştırıldığımız sınav sistemlerinde birbirimize kin duymak yerine yardımlaşmayı deneyin. Nasıl mı ? Kendimden örneklerle devam edeceğim. Evde çalışıyorum, sınava hazırlananlar neredeler, neler yapıyorlar, denemede kaç yapıyorlar bilmiyorum. Sonraları twiter, instagram hesapları keşfettim. Bunlar kollektif gruplar… Sonraları whatsupp’tan birlikte soru çözebildiğiniz, instagramdan soru sorabildiğiniz, programlarını paylaşanlar, soru sayılarını paylaşanlar, birbirleri ile soru yarışına giren hesaplar… Çok aktif olamasalar da neler yaptığını görüyordum. Onlarda motive olduğundan bu size de geçiyordu. Sonra siz biliyorsunuz ki o arkadaşlarınız ders çalışıyor, istiyorlar, hayal edilen kampüs hayatını gerçeğe çevirmeye çalışıyorlar sizin gibi… E haliyle sizde rahatça oturup mola verip, o mola saatlerini uzatamıyorsunuz hemen yemeği yiyip derse geçiyim telaşı, uykudan fedakalık edip ya geç yaıtıyorsunuz ya da erken kalkıyorsunuz. 2016 ygs, 2016 ygs lys instagram, 2016 lys twiter diye aratın binlerce sayfa çıkacak bunları takip edin.
c9238056-3304-e411-a1b0-14feb5cc13c9
Hesapların yararlarından biri de her şeyden anında haberdar olabilmeniz. Sınav başvuruları, yerleştime tarihleri gibi… Hem de böyle hesaplarda capsler yapılıyor ve stresli anlarınızda böyle şeyler sizin gevşemenizi sağlıyor. Kitap önerileri paylaşılıyor ki en çok zorlanılan konulardan birisidir. Kesin işinize yarayacaktır hesapları takip etmek… Zaman konusunda da erken saatlerde odaklanabiliyorsanız erken kalkın ve hayallerinizi gerçekleştirmek için çalışın, gece odaklanabiliyorsanız alın sıcacık kahvenizi oturun çalışın.
tumblr_n6c4zuiTrw1s22rc8o1_500
Evde çalışmanın zorluklarından birisi de zorlandığınız konuları anlatacak kimsenin olmamasıdır. Bunun için youtube’da anlatılan bir sürü ders anlatım videoları var ve bunların çoğu inanın dershanede gördüklerimden daha etkili ve takıldığım anda başa sarıp izleyebiliyordum. Matematik, fizik, kimya sayısal içinde aynı… Hesabı olan arkadaşlarla yardımlaşıp sorularınızı çözdürebiliyrsunuz. Ya da kitap alırken ister soru bankası olsun ister konu anlatımlı içerisinde dvd olanları alıp eksiklerimi kapatıyordum. İsteyince çıkış yolları buluyorsunuz yeter ki isteyin 🙂
tumblr_nl7ru5kDIh1tnacrko2_500
Can damarı olan konulardan biri de sevmediğiniz demeyi tercih etmiyorum zorlandığınız dersleri ertelememek olduğunu unutmayın. Yine kendimden örnek vereceğim. Türkçe dilbilgisinden oldukça korkuyorum 3 sene sınava girdim konuları tam tamına bitiremedim. 4. sene yani kazandığım yıl tam bir ayımı ayırdım başlangıçta oldukça uzun sürdü, soru çözüm videoları, konu anlatım videoları, dvd’li kitaplar, kendi notlarım, soru bankalarında tek bir soru bile atlamadan full dilbilgisini bitirdim. Sonra hepsini pekiştimek için sadece soru çözüyordum. Zorlandığınız dersleri, konuların üzerine gidin. Ne kadar erken bitirirseniz o kadar kâr… Yaptığınız konuları tekrar edin fakat zorlandıklarınız olana kadar onlara öncelik verin.

Haftada en az bir deneme çözmeye önem verin. Evde de olsa ilk kendi kendinize denemenizi yapın. Süre oldukça sıkıntılı sınavlarda o yüzden elinizden geldiğince kendinizi bu süreye alıştırın. Nerede hangi konuda eksiğiniz var, hangi derslere önem vermeniz gerekiyor bunları görmüş olursunuz.
ghfg
Sınavla birlikte yeme düzeninin bozulması… Hangimizin başına gelmedi ki 😀 İnanın sınavda alınan kilolarda gidiyor stres de o yüzden siz elinizden geldiğince sağlıklı beslenmeye önem verin. Çünkü abur cubur bir yere kadar oluyor, ipin ucu kaçınca vücudun direnci azalıyor bu sefer hiçbir şey yapmak istemiyorsunuz. Biz erkek arkadaşımla hazırlandığımız dönemde hem yediklerimize dikkat etmeye çalışıyorduk hem de vitamin takviyesi yapıyorduk. Vücut dinç olunca sizde çalışmak isteyeceksiniz. Dikkat etmeniz gerekn nokta tıka basa yemeyin. Uykunuz gelecektir, dozunda yiyip bırakın.
925429_805417066270495_118501548_n
Genel olarak kendi tekniklerimi anlatmaya çalıştım. Umarım yardımcı olmuşumdur, zorlandığınız konularda yorum bırakabilirsiniz, mail atabilirsiniz ya da instagramdan MARYSLİFEEE olarak aratırsanız beni bulup dm atabilirsiniz. Sınavın yarattığı duygusal bağlantıya giremedim. Onu da başka bir postta yazacağım.

Emeğinizin karşılığını alacağınız, başarılı sınavlar geçirmeniz dileğiyle… Size güveniyorum 🙂

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir