Pazı Sarması Nasıl Yapılır?

Pazı Nasıl Tüketilir?

Merhaba dostlarııım, bloğuma hoş geldiniiiz 🙂

Bugün sizlere çok severek yediğim bir tariften bahsedeceğim: Pazı sarması … Kayınvalidem çok güzel sarar ve aralarda bize de verir sağ olsun 🙂 Onun sayesinde tanıştım ve aralarda canım istedikçe sarmak için kendim yapmayı öğrendim. İlk denememe rağmen oldukça güzel ve minik oldular hehe 😀 Ufacık leblebi gibi oldu, ben sanırım pazıların boyutlarını iyice küçültüp kestim. O nedenle bayağı minik oldular ama olsun ben özenli sarılmış, miniş sarmaları pek severim 😀 Her neyse pazı nasıl yapılır, pazı sarması tarifi, pazı sararken nelere dikkat edilir onları paylaşayım hemen, şimdiden afiyet olsun 🙂

Pazı Sarması Nasıl Yapılır?
Pazı Sarması Nasıl Yapılır?
Pazı Sarması Malzemeleri
Pazı Sarması Malzemeleri

İçindekiler

Pazı Sarması Malzemeleri

Ben yaprak sarması iç harcı ile yaptım. Evde fazla iç harcı vardı onu çıkarıp sardım. Ancak kıymalı ve bol bulgurlu ya da pirinçli saranlar da gördüm. Bu arada iç harcını pişirmedim, siz seviyorsanız öncesinde pişirebilirsiniz.

  • Pazı (ben 3 bağ sardım, 3 kişilik aileye bir menü çıkacaktır )
  • Soğan
  • Kırık pirinç
  • Çok az bulgur
  • Domates salçası
  • Kimyon, tuz, kırmızı biber, karabiber, nane
  • Zeytinyağı
Pazı Sarması Tarifi
Pazı Sarması Tarifi

Pazı Sarması Tarifi

Öncelikle iç harcı geniş, oval bir kapta birleştirip karıştırın. Pazıların uzun sap kısımlarını kesin, yapraklar tüm kalsın. Arasındaki damarları almayın. Bir tencere sıcak su farklı bir tencereye soğuk su koyun. Pazıları iyice yıkadıktan sonra iç içe yerleştirin ve sıcak suya tüm pazıların girecek şekilde yerleştirin. 10-15 saniye sıcak suda beklettikten sonra hızlı şekilde soğuk su bulunan tencereye alın. Üzerine soğuk su eklemeye devam edin ve suyun soğuk kalmasını sağlayın. Böylece pazıların rengi hem daha canlı olacak hem de erimemiş olacak 🙂 Büyük pazılarda damarlar geniş ise bıçak ile kesilip alınmalı ve kesilen kısım uzun kenarlar boyunca sarılmalı…. Damarlar çok büyük değilse bıcakların arka kısımları ile vurularak eritilmeli ve daha iyi pişmesi sağlanmalıdır. Damar kısımlarının olduğu parallelikte iç harç koyularak sarılmalıdır. Hatta nasıl yaptığımı video ile çektim yakında reels olarak paylaşacağım. Meryemlecom hesabından takip etmeyi unutmayın dostlarım 🙂 Pazıların damar kısımları tencerenin alt kısımlarına yerleştirilmeli ve üzerine sarılan pazılar sıkı şekilde dizilmelidir. Üzerini geçecek kadar salçalı su, tuz eklenerek yarım saat pişirilmelidir. Üzerine tabak koymak sarmaların şişmesini önler ve daha şekilli pişmesine yardımcı olur.

Pazı Sararken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Pazı Sararken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Pazı Sararken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İç harcını kendi damak zevkinize göre çeşitlendirebilirsiniz. Pazının yaprak sarmasına göre farklı noktaları vardır. Kolay şekilde sarabilmek için pazının haşlanmaması gerekir. Sıcak suda maksimum 15 dakika beklettikten sonra soğuk suya alınmalıdır. Pazı şoklandıktan sonra kolay şekilde sarılabilir. Sarma işlemi için pazının damarlarına paralel olacak şekilde iç harcı yerleştirilip sarılmalıdır. Damarlar alınmıyorsa ve ele sert geliyorsa bıçağın arkası ile vurularak ezilmelidir. Böylece daha yumuşak ve lezzetli pazı sarması yapılır. İsterseniz ve ekşilik katmak isterseniz bir dilim limon ile pişirilebilir. Ben salçalı sevdiğim için öyle yapmayı tercih ettim. Yaparsanız beni Instagram üzerinden etiketlemeyi unutmayın dostlarım 🙂

Pazı Faydaları ve Pazı Yemekleri Nelerdir?

Pazının diğer ismi yabancı ıspanak olarak bilinir. Şekil olarak da hem sarma yaprağı hem de ıspanağı andırıyor. Besin değeri açısından son derece kıymetli sebzeler arasında bulunan pazı ister çiğ olarak ister pişmiş olarak tüketilebilir. Pazının faydaları şunlardır:

  • K ve C vitaminlerini barındırır.
  • K vitamini sayesinde kemik, diş gelişimini olumlu anlamda etkiler.
  • C vitamini sayesinde vücudun bağışıklık kazanmasına yardımcı olur.
  • Pazı, antioksidan özelliğe sahiptir.
  • Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
  • Sindirim sistemini kolaylaştırır.
  • Hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler. Aynı zamanda gaz problemi yaratmayacağı için emziren annelere de önerilir.
  • Pazının kendisi kadar suyu da oldukça etkilidir. Pazı suyu damar sertliğini giderir ve dolaşıma katkı sağlar.
  • Saçların canlı ve parlak görünmesine yardımcı olur. Aynı zamanda hem kemik hem de dişlerin kuvvetlenmesine yardımcı olur.
  • Kırmızı kan hücresini desteklediği için kansızlığı önleyen besinler arasında yer alır.
  • Pazının içerisinde nitrat bulunduğu için kanın pıhtılaşmasını önler. Böylece kalp krizi riskini ortadan kaldırılmasına yardımcı olur
  • Beta Karoten içeriği sayesinde göz sağlığını olumlu etkiler.

Pazı nasıl tüketilmeli sorusu en sık sorulan sorulardandır. Pazı hem çiğ olarak hem de pişmiş tüketilebilir. Pazılı omlet, pazı çorbası, pazı sarması, pazı salatası, pazı yemeği, pazı böreği, pazı mücveri, pazı kavurması, pazı kiş yapılabilir. Aynı zamanda yemeklerin yanında meze yapmak için yoğurtlu pazı meze tercih edilebilir.

Pazı Sarması Zeytinyağlı Nasıl Pişer?
Pazı Sarması Zeytinyağlı Nasıl Pişer?
Pazı Faydaları Neler
Pazı Faydaları Neler

Bloğumu beğendiyseniz yeni yazılarımdan haberdar olmak için Instagram, Facebook  hesaplarımı takip edebilirsiniz. Hoşçaaakaalııın:)

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir