Ağustosta Neler Okudum?

Neler Okudum Blog

Merhaba kitapseverler, bloğuma hoş geldiniiiz 🙂

Uzuuun zamandır paylaşmak istediğim konuyu bugün yayınlamaya karar verdim: Ağustosta Neler Okudum? Aslında bu ay okuduğum kitapları içermiyor daha çok ağustos sonlarına doğru okuduğum eserler hakkında konuşacağız. Normalde tatilden gelir gelmez kütüphanemi düzenlemiştim. Okuduğum kitapları kaldırıp okul açılana kadar okumak istediklerimi belirli sıraya göre dizmiştim. Onların çoğunu da bitirdim ama bu yazıyı bir türlü kafamda oturtup yayınlayamadım. Artık daha fazla beklemeden neler okudum, yorumlarımı yazmak istiyorum.

Neler Okudum Blog
Neler Okudum Blog

İçindekiler

 Zeytindağı – Falih Rıfkı Atay

Zeytindağı kitabının konusu: Cemal Paşa karargâhının yani 4. kolordonun bulunduğu bir dağın ismidir Zeytindağı ve Kudüs’e yakın bir mevkidedir. Osmanlı İmparatorluğunun çöküş sürecini anlatan anılardan oluşuyor. Kitap Atay’ın gözlemlerini içermekle birlikte yaşadığı anılar ve duyduklarını neşretmesi ile tarihi önemli bir eser haline gelmesine vesile olan bir eser… Bu kitabı okumak için Orta Doğu haritasını az çok bilmek gerekiyor. Çünkü yer isimleri de sıklıkla geçiyor.Enver Paşa’nın Turancılık fikri, Cemal Paşa’nın yenilikçi, Enver ve Tâlât Paşaların muhafazakâr tutumlarından bahdediyor Atay…

Falih Rıfkı Atay Zeytindağı
Falih Rıfkı Atay Zeytindağı

Kitap genel olarak Filistin, Suriye, Hicaz’daki kayıpları çarpıcı bir dille yazmış, Osmanlıya tenkit şeklinde bir üslupla ele alınmıştır. Burada Osmanlı yayılmacı politika izlese de hakimiyet kurduğu bölgelerin kültürünü etkilyemediği, vatanlaştıramadığı üzerinde durmuştur.

Halide Edib Adıvar Ateşten Gömlek
Halide Edib Adıvar Ateşten Gömlek

 Ateşten Gömlek – Halide Edib Adıvar

Roman genel olarak anı defterine yazılmıştır. Bu anı defteri Peyami’ye aittir ve çevirmendir. Kitabın konusu ise Ayşe, Peyami ve İhsan arasındaki acıklı aşk hikâyesidir. İzmir’in işgali sırasında bu isim Anadolu Hareketini destekler ve düşmanı bir an önce geri püskürtmek, çevresindekilere bunu aşılamak için çabalar. Hasta bakıcılık yapan Ayşe İzmir ve İstanbul işgalini gerekli gören isimlere çıkışarak vatanın bölünmeyeceğini vurgular. Ayşe’nin bu vatan sevdası İzmir işgali sırasında Yunanlıların kocasını ve oğlunu öldürmeleri üzerine daha da kuvvetli hale gelmiştir. Böylelikle etrafındaki insanlardan beğeni ve takdir kazanır. Ayşe aynı zamanda duyguları hakkında imada bulunmaz. Özel hayatı her zaman geri plandadır ve öncelik vatandır. İhsan ise Ayşe’ye vurgun bir subaydır. Ayşe her ne kadar İhsan’ı sevse de İhsan’ın evlenme teklifini İzmir’in kurtuluşundan sonra cevap vereceğini söyler. Peyami ise duygularını Ayşe’ye açıklayamaz. İhsan şehit olur, Ayşe ise ileri hatlarda ölür ve Peyami de başından vurularak öldürülür. Peyami öldükten sonra anı defterlerini okuyup soruşturanlar kolorduda Ayşe  ve  alay komutanlığında İhsan isminde kimselerin olmadığını fark ederler. Kitabın ana düşüncesi ise: Milli mücadele yıllarında kadın erkek tüm gücüyle vatanı savunduğunu, tüm duygulardan üstün olan vatan aşkının ağır bastığını vurgular.

Tahsin Yücel Vatandaş
Tahsin Yücel Vatandaş

 Vatandaş – Tahsin Yücel

Tahsin Yücel ismi benim için çok özeldir. İlk tanıştığım kitabı ise Gökdelen’dir. Özellikle hukukun özelleşmesi ne gibi sorunlara yol açar sorusunun cavabını bulabileceğiniz bir kitap… Hatta çoğunlukla iktidar yandaşları açısından “VATAN HAİNİ”  olarak görülen yazar… Gerçi günümüzde yandaş değilseniz etiket aynı ama neyse o konuya girmeyelim.

Kitabın konusu: Kitapta şahıs isimleri olmadığı dikkat çekiyor. Kahraman kendini vatandaş olarak tanıtıyor. İktidar- Aydın ilişkisi üzerinde, haksızlıklar karşısında insanların tutumları ele alınıyor. Vatandaş diğer insanların aksine haksızlıklara karşı sesini çıkarıyor ve tuvalet kapılarına en ağır şiilerini yazıyor. Vatandaşı halk çok benimsiyor; duygularına tercüman olarak görüyorlar. Öyle bir boyuta geliyor ki vatandaş iş yerinde yaşadığı sorunları iş yeri tuvaletine yazıyor. Bunu okuyan arkadaşları çok gülse, eğlenip hak verse de patronları çok rahatsız oluyor ve istifa etmek zorunda kalıyor. Hem de “benden iyisini bulamazsınız, haklısınız ama bu düzende en iyisi benim” edası ile herkese veda ediyor. Vatandaş’ın dili her geçen gün ağırlaşıyor ve önceden tebrik edenler Vatandaş’ı yermeye hatta cevap yazmaya başlıyor. Eskiden âşık atışmasına benzer tarzda yazılar yazıyorlar. Bu durumda Vatandaş daha ağır yazıyor. Özellikle siyasete ilginiz varsa mutlaka ama mutlaka okumanız gereken kitaplardan biri… Gökdelen kitap incelemesi için Neler Okudum? yazıma ışınlanabilirsiniz.

Aziz Nesin'in Aziz Nesin'den Seçtikleri Sizin Memlekette Eşek Yok mu?
Aziz Nesin’in Aziz Nesin’den Seçtikleri Sizin Memlekette Eşek Yok mu?

 Sizin Memlekette Eşek Yok mu? – Aziz Nesin’in Aziz Nesin’den Seçtikleri

Aziz Nesin’in mizahını, eleştirilerini içeren tüm hikâyelerini zevkle okuyan biriyim. Kütüphanemde yeri özel derlemelerden biri.. Özellikle Önsöz’ündeki yazısını denk gelirseniz mutlaka okuyun. Sistem eleştirisi olduğu gibi öznel eleştirileri de var. Kafa dağıtayım ama kitap kaliteli olsun derseniz tavsiye edeceğim güzel eserlerden 🙂

Nil Karaibrahimgil Nil'e Hayat Dersleri
Nil Karaibrahimgil Nil’e Hayat Dersleri

 Nil’e Hayat Dersleri – Nil Karaibrahimgil

Bu kitabı aslında tatilde okumak için yanıma aldım. Yarısını okudum yarısını döndükten çok sonra bitirdim. Normalde bu tarz kişisel gelişim kitaplarını tatilde okumayı çok seviyorum. Enerji depolamamı sağladığı için tercih ediyordum ki aslında kitap zevkimin çok değiştiğini fark etmeme sebep oldu. Geçen yaz Kelebeğin Hayat Sırları / Nil Karaibrahimgil kitabını okumuş çok iyi gelmişti. Bu kitap da yine Nil’in ufuk açıcı, birçok haklı bulduğum eleştiri ve önerileri vardı. Ama benim düşündüğüm şeylerle paralel oldukları için biraz daha fazlasını bekliyordum. Farklılıkları kitaplarda çok seviyorum. Bakış açıma, hayatıma etki eden farklılıklardan bahsediyorum. Bir durup şaşırmalıyım “aa evet, hiç böyle düşünmemiştim” demeliyim kitabın sonunda… Sarsılmalıyım yani… Eee bu tarz kitaplarda daha çok hikâyelerde, romanlarda olduğu için bu tarzdan pek keyif alamıyorum artık… Yanlış anlaşılma olmasın piyasadaki popüler, salak saçma kişisel gelişim kitapları yerine bu kitabı alıp okuyabilirsiniz. Salak saçma diyorum birçoğuna çünkü satın almadan kitabevlerinde karıştırıp okuyorum. Hatta çoğunu orada okuyup bitiriyorum ve “bu mu çok övdüğünüz kitaplar” demekten kendimi alamıyorum. Onlara bakacağınıza azıcık twitterda takılın hepsi var. 😀 Umarım ne demek istediğimiz anlamışsınızdır. 😀

Kitap İncelemeleri Blog
Kitap İncelemeleri Blog

Ağustos sonu okuduklarım bu şekildeydi. Şimdiye kadar arada epey okuğum kitap oldu eğer isterseniz onların da incelemesini yapabilirim. Hatta merak ettiğiniz ve incelememi istediğiniz kitaplar varsa yorumlarda yazın lütfen! Ayrıca “Meryemcim şu kitabı mutlaka okumalısın” dediğiniz roman, hikâyeler varsa ( popüler değersiz kitaplar harici ) lütfen lütfen yorumlara yazın! Bu arada kitap incelemelerim hakkında epey mail almaya başladım. Dönüşleriniz çok mutlu ediyor beni inanın! Özellikle değerli edebiyat öğretmenlerimiz yazınca daha mutlu oluyorum. Çok teşekkür ederim! 🙂

Daha fazla kitap yorumum için bloğumdaki Kitap İncelemeleri kategorisine ışınlanabilirsiniz.

Bloğumda yayınlayacağım yazılardan haberdar olmak için Instagram, Facebook ve Google Plus hesaplarımı takip edebilirsiniz. Hoşçakaaalıııın 🙂

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir